Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike“
Izložba "Vernisaž - Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike" (detalj sa plakata)
Izložba "Vernisaž - Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike" (detalj sa plakata)

Izložba „Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike“

Izložba „Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike“, biće otvorena u utorak, 5. jula 2022, u 19.00, u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike.

Autori izložbe su Snežana Toševa, Gordana Karović, Jelena Jovanović Simić, Ljubomir Milanović i Ivan Stanić.

Povod za organizovanje izložbe „Vernisaž“, koja obuhvata trideset odabranih dela likovne umetnosti iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, jesu njihova sistematizacija, konzervacija i, po prvi put u ovom obimu, predstavljanje široj javnosti posle decenija provedenih u depoima.

Iako izložbe likovnih dela nisu uobičajena praksa jednog tehničkog muzeja, Muzej nauke i tehnike pruža javnosti retku priliku da vidi najznačajnija umetnička dela iz zbirki i ukazuje na mogućnosti novih muzeoloških praksi.

Likovna dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike obuhvataju predmete iz tri odseka Muzeja:

  • Istorije medicine,
  • Saobraćaja i transporta i
  • Arhitekture i graditeljstva.

Nevelika po obimu ali izuzetno zanimljiva i kompleksna po sadržaju, zbirka je specifična jer dela nisu sistematski sakupljana već su u Muzej uglavnom dospevala kao pokloni u sklopu drugih zbirki, a izvestan broj predmeta Muzej je prikupio putem akvizicije.

Kolekcija umetničkih dela daje skoro enciklopedijski presek srpske likovne umetnosti od kraja 19. veka do devedesetih godina 20. veka. Sama heterogenost zbirke najviše govori o ukusu darodavaca, njihovom društvenom statusu, kao i ekonomskim i socijalnim prilikama u Srbiji u 19. i 20. veku.

Mara Lukić-Jelesić - Portret kapetana Mladena St. Đuričića
Mara Lukić-Jelesić – Portret kapetana Mladena St. Đuričića

Po tematskom sadržaju čine je dela koja prikazuju: žanr-scene, vojnu tematiku, pejzaže i arhitektonske skice, a svakako tematski najprisutniji je portret i to kroz slike i portretne biste. Zbirka je interesantna i sa fenomenološkog aspekta posmatranja srpskog društva na prevoju vekova i njegovog odnosa prema umetnosti, ali i darovanju.

Autori izloženih umetničkih dela su: Paja Jovanović, Hajnrih Lesing, Nikola Krasnov, Mara Lukić Jelesić, Rista Stijović, Gigorije Samojlov, Živko Jugović, Nikola Milojević, Jefto Perić, Mihailo Milovanović, Aleksandar Džigurski, Milan Božović, Milan Jovanović, Branislav Mirković, i dr.

Vernisaž – prateći program

U okviru pratećeg programa će biti organizovano slikanje grupnog portreta autora izložbe prema fotografiji koje će demonstrirati akademska slikarka, konzervatorka i restauratorka muzeja Sanja Majstorović.

Posetioci će na taj način moći da prate proces nastanka portreta prema fotografiji, kako se to radilo u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.

***

Izložba „Vernisaž“ će biti otvorena do 5. septembra 2022, u Muzeju nauke i tehnike (ulaz iz Dobračine 51). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.