Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 14. jul – 25. avgust 2022.
KCB - izložbe u julu 2022: Grupa Jednostavno rečeno - Jutro naše zore...
KCB - izložbe u julu 2022: Grupa Jednostavno rečeno - Jutro naše zore...

Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 14. jul – 25. avgust 2022.

Od 14. jula do 25. avgusta 2022, tri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz će biti besplatan.

Likovna galerija: Nela Milić – Wedding Bellas

KCB: Nela Milić - Wedding Bellas
KCB: Nela Milić – Wedding Bellas
 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • 14. jul – 25. avgust 2022.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00

Fotografije na ovoj izložbi pričaju priču o dvanaest žena koje su se u različitim trenucima svog života našle u situaciji kada su odbile da odu. Mnoge su odbacili partneri, stanodavci, poslodavci ili im je država uskratila gostoprimstvo.

„Uz venčanice tu je i svadbena ikonografija, ali ova slika nije šala – to je situacija očaja i iluzije snimljena kao na pravoj svadbenoj ceremoniji. Paradoks gubitka veze sa stvarnošću zbog pritiska životnih okolnosti preispituje situaciju u kojoj se te žene nalaze – da li je stvarna ili izmišljena – koncept koji dele i publika i osoba na slici.

Niko ne misli da je venčanje gde grupa nevesta grli stvari na ulici pravo venčanje, ali ono predstavlja spektakl za ljude iz kraja i pokreće raspravu o uticaju granica na ljudske odnose i društvene promene tamo gde živimo“, objašnjava autorka.

Prateći program
Subota, 16. jul (13.00)
Kroz izložbu vodi Nela Milić, umetnica i autorka izložbe

Sreda, 20. jul (10.00-13.00)
O artivizmu – radionica za studente i srednjoškolce
Program se realizuje u saradnji sa Grupom 484.

Galerija Arget: Grupa Jednostavno rečeno – Jutro naše zore

Jednostavno rečeno - Jutro naše zore...
Jednostavno rečeno – Jutro naše zore…
 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • 14. jul – 25. avgust 2022.
 • Umetnička direktorka galerije: Mia Ćuk
 • Radno vreme: 12.00-20.00

Zaronili smo u arhive fotografija FAP-a i fotografija/negativa koje čuva Zavičajni muzej u Priboju. Reč je o 60 kutija, sa mnogo fotografija i 750 negativa.

Neke od njih čuvaju priče o životu Priboja i okoline iz šezdesetih i sedamdesetih godina, iz svakodnevnog života fabrike, iz restorana FAP-a, sa sportskih terena, sa sletova, karnevala, pa i prikaza mnogih FAP kamiona, što grupnih, što pojedinačnih; što statičnih, što u akciji.

Najuzbudljiviji deo razotkrivanja ovih arhiva bili su razgovori sa ljudima, uživo i putem društvenih mreža. Poznavaoci svakodnevne istorije Priboja, neposredni akteri, prijatelji i članovi porodica otkrivali su nam pozadine pojedinih fotografija, uz puno emocija i anegdota. Najzanimljivije od njih smo zabeležili i pretočili u narative, koji ih prate.

Ove arhive, isto kao i priče o FAP-u, čini se da su beskonačne i neiscrpne. One su istorija grada Priboja i sećanje na vreme koje izuzetno živo opstaje i traje u sećanjima Pribojaca iz čijih iskustava možemo i treba da učimo.

Izložba „Jutro naše zore“ predstavlja pregled dosadašnjeg rada grupe Jednostavno rečeno, i jedan mogući pogled na izbor fotografija i skeniranih negativa, nastalih kroz istraživanje života grada, industrijskog i kulturnog nasleđa Priboja.

Galerija Podroom: Julia Gaisbaher – Jednog dana ću ti faliti

Julia Gaisbaher - Jednog dana ću ti faliti
Julia Gaisbaher – Jednog dana ću ti faliti
 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • 14. jul – 25. avgust 2022.
 • Kustos: Tomas Lajsek (Eyes On)
 • Radno vreme: 12.00-20.00

U svom višemedijskom ciklusu „Jednog dana ću ti faliti“ koji traje od 2017. godine Julia Gaisbaher dokumentuje i analizira procese transformacije urbanog pejzaža Beograda koji su posledica izgradnje megalomanskog kompleksa „Beograda na vodi“.

Kontinuirana vizuelna dokumentacija i analiza „Beograda na vodi“ tiče se prostornih, sociokulturnih istraživanja koja su rezultirala serijom crno-belih i fotografija.

U ovom višegodišnjem projektu umetnica ispituje nesklad između stvarnih uslova života mnogih Beograđana i tema visokog sjaja, zajedno sa strategijama koje se koriste za oglašavanje i reklame. Zapažanja Julije Gaisbaher su čitljiva kao vizuelna metafora političkog razvoja, ali i procesa urbane transformacije u globalnom kontekstu.

Prateći program
Subota, 16. jul (14.00)
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom (na engleskom jeziku).

(danubeogradu.rs)

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.