Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Izabel Landi – Kawaii. Slatke životinje
Kreativni centar: Izabel Landi - Kawaii. Slatke životinje
Kreativni centar: Izabel Landi - Kawaii. Slatke životinje

Kreativni centar: Izabel Landi – Kawaii. Slatke životinje

Kawaii (kavai) je japanska reč koja znači slatko, a istovremeno označava i japanski umetnički stil u kom se posebno naglašava ljupkost prikazanih likova.

Kavai ilustracije su već na prvi pogled prepoznatljive po pojednostavljenom crtežu, zaobljenim formama, velikim glavama i umekšanim crtama lica. Svedeni detalji i jasne pastelne boje kod posmatrača izazivaju očekivani kavai efekat – osećaj nežnosti i simpatije.

Prvi poznati primer kavai crteža je Helo Kiti. Ovaj veoma popularan lik, nastao pre skoro pola veka, postavio je standarde koji su i danas odlike ovog stila.

Iako je kavai usko povezan sa japanskom vizuelnom estetikom, sve češće se sreće i u ostalim delovima sveta. Osim toga, danas je kavai prisutan ne samo u knjigama i drugim proizvodima za decu, već se kao uspešno sredstvo komunikacije javlja u vidu logoa i maskota namenjenih svima.

Kawaii. Slatke životinje - odlomak
Kawaii. Slatke životinje – odlomak

Knjiga Kawaii. Slatke životinje pomoći će detetu da postepeno ovlada tehnikama kavai stila i nauči da crta prekrasne slike raznih životinja.

Sadrži opšta uputstva i preporuke za to kako se pripremiti za crtanje, kao i niz zadataka datih po fazama koje treba slediti. Dete će moći da izabere svoje favorite među ponuđenim ilustracijama, a naučiće da kreira i sopstvene junake u omiljenom japanskom stilu.

Autorka i ilustratorka knjige Kawaii. Slatke životinje Izobel Landi završila je ilustraciju i animaciju na Univerzitetu Kingston u Londonu. Posebno je zanimaju raznovrsni i karakteristični umetnički pristupi kojima se mogu obogaćivati priče za decu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.