Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nove zvučne knjige u izdanju Kreativnog centra
Kreativni centar: Zvučne knjige: "Moji ljubimci" i "Na selu"
Kreativni centar: Zvučne knjige: "Moji ljubimci" i "Na selu"

Nove zvučne knjige u izdanju Kreativnog centra

Mnoga istraživanja kažu da će deca koja vreme provode uz muziku, pevajući i igrajući s roditeljima ili drugom decom, imati više samopouzdanja i da će razviti veštinu pažljivog slušanja.

Osim toga, muzika podstiče kreativnost kod deteta, poboljšava koncentraciju i pamćenje i doprinosi njegovom emocionalnom i socijalnom razvoju.

Muzika se u svakodnevicu može uneti na razne načine, a jedan od njih je i čitanje zvučnih knjiga. Uz njih će se deca kroz igru upoznati s različitim zvukovima i instrumentima, kao i s najrazličitijim muzičkim žanrovima.

Moji ljubimci i Na selu su dve nove zvučne knjige namenjene najmlađima.

Pritiskom prsta na označene kružiće u ovim knjigama deca će čuti kako se oglašavaju različite životinje – kućni ljubimci poput psa, mačke, kanarinca, kao i životinje iz seoskog dvorišta među kojima su krava, patka, prase i drugi.

Uz tople i jednostavne ilustracije mali čitaoci će naučiti da imenuju životinje, a na kraju knjige čeka ih zanimljiva igra – Potraži, pronađi! – u kojoj se pritiskom na kružić čuju različiti zvukovi a deca treba da pokažu koja se to životinja čula.

Knjige su idealne za uzrast od godinu dana do tri godine jer su štampane na tvrdom kartonu sa zaobljenim ivicama, tako da ih najmlađi lako mogu listati.

Ove zvučne knjige napisala je i ilustrovala Marion Bije (Lion, 1982) koja je u Lionu studirala ilustraciju dečijih knjiga u prestižnoj umetničkoj školi Emil Kol.

Kaže da otkad zna za sebe drži u ruci olovku i crta svuda i u svakoj prilici, zbog čega su je već sa četiri godine upisali u umetničku školu. Objavila je više od 80 knjiga za decu, koje su prevedene širom sveta. Živi i radi u Parizu i veliki je ljubitelj putovanja.

Još jedna zvučna knjiga: Peca sluša afričku muziku

Kreativni centar: Zvučne knjige: "Peca sluša afričku muziku"

Nešto starijem uzrastu (od tri do pet godina) namenjena je nova zvučna knjiga Peca sluša afričku muziku, deseta u serijalu o simpatičnom malom psu Peci i njegovim drugarima. Izdanja o ovom junaku spadaju među omiljena izdanja za decu.

Pritiskajući prstom označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se, uz zanimljivu priču i vesele ilustracije, upoznaju s bogatstvom zvukova različitih instrumenata. Ono što posebno odlikuje knjige o Peci jeste odličan kvalitet zvuka.

U dosadašnjim izdanjima mališani su saznali kako zvuče klavir, violina, flauta, ali i truba, saksofon, bubanj i brojni drugi instrumenti. Zatim su upoznali čuvene opera i najpoznatije Mocartove kompozicije, a nakon toga su čuli rok, džez, disko i hop-hop muziku.

U najnovijoj knjizi Peca sluša afričku muziku glavni junak je sa svojim drugom Bakarijem stigao u Afriku, gde je čuo mnoge instrumente za koje dotad nije znao. Družeći se sa glavnim likovima na ovom muzičkom putovanju i pritiskajući prstom označene kružiće, dete će se upoznati sa zvukovima i melodijama karakterističnih za Afriku.

Knjige o Peci napisala je i ilustrovala Magali le Iš (Pariz, 1979). Školovala se pri Akademiji za primenjenu umetnost u Strazuburu, a od 2005. godine, kada je objavila prvu knjigu za decu, redovno radi kao autor i ilustrator dečijih knjiga i grafičkih romana. Knjige o nestašnom psu Peci postale su bestseleri od 2016. godine.

Urednica muzičkih knjiga o Peci Natalija Panić kaže da je značaj ovih knjiga u tome što deci približavaju muziku kakvu većina ranije nije čula.

„Uživanje u slušanju kratkih odlomaka muzičkih numera pri listanju i čitanju ovih zvučnih knjiga predstavlja odličnu osnovu za dalje negovanje muzičkog ukusa i sticanje bogate muzičke kulture“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.