Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Poskupljenja od 1. avgusta 2022.
Poskupljenja (foto: Pixabay)
Poskupljenja (foto: Pixabay)

Poskupljenja od 1. avgusta 2022.

Poskupljenja su uočljiva skoro svakodnevno već mesecima u Srbiji, a građani su već navikli da se svakog petka u 15.00 saopštavaju nove cene goriva.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svakog petka u 15.00 saopštava najviše maloprodajne cene derivata nafte koje važe narednih sedam dana.

Prirodni gas je na slobodnom tržištu poskupeo za 12 odsto od 1. jula ove godine, pa je Srbijagas obavesti krajnje kupce, koji imaju pravo na javno snabdevanja, da će od 1. avgusta cena biti viša za devet odsto. Tako će od 1. avgusta cena gasa za snabdevanje javnih snabdevača biti 28,94 dinara po kubnom metru.

Nažalost, da podsetimo: cena peleta u odnosu na prošlu godinu skočila je za 100 odsto. Tona peleta je mogla da se kupi za oko 170 evra, dok je ove sezone, cena na stovarištima širom Srbije veća od 350 evra po toni.

Poskupljenja struje i bankarskih usluga

Struja mora poskupeti„, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i dodala da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.

To nije bio stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je pre nekoliko meseci bio izričit i rekao da neće dozvoliti da struja poskupi. Kasnije je izjavio da „struja mora da poskupi, ali da to svakako neće biti preko noći“, ali da će se nadležni truditi da cena struje bude „niska, iako veća nego do sada“.

U međuvremenu su po velikim medijima objavljivane razne vesti u vezi sa poskupljenjem struje, a najavljivana poskupljenja su se kretala od 30 pa čak i do 70 posto (za privredu).

Dalje… Od avgusta su najavljena i poskupljenja bankarskih usluga, a neke banke su već uvele naplatu novih naknada i u elektronskom bankarstvu.

Bankari već primenjuju novo pravilo: ukoliko ste izgubili platnu karticu i imali iznos na računu do 3.000 dinara, vi snosite troškove; ukoliko je iznos veći, troškove snosi banka (to važi samo ako dokažete da niste zloupotrebili karticu ili bili „vidljivo nemarni“ – šta god to značilo?!).

Banke će naplaćivati i više pokušaja za podizanje novca sa bankomata ili neuspelih plaćanja preko interneta i slično.

I to nije sve…

Od 1. septembra biće skuplji smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima.

Studenti će za sobe prve kategorije plaćati 2.790 umesto dosadašnjih 1.860 mesečno, zatim za sobe druge kategorije umesto dosadašnjih 1.430 dinara moraće da izdvoje 2.150 dinara, dok će sobe treće kategorije koštati 1.600 umesto 1.248 dinara. Za sobe četvrte kategorije studenti će naredne akademske godine morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno umesto dosadašnjih 1.144.

Ministar prosvete Branko Ružić je ranije najavio i izmenu nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Tako će iznos rate učeničkog kredita i stipendije biti 8.000 dinara umesto dosadašnjih 5.400, a rata studentskog kredita i stipendije biće povećana na oko 13.000 dinara sa trenutnih 8.400.

Stručnjaci najavljuju da će, zbog poskupljenja goriva, od septembra biti skuplje karte za javni prevoz u Beogradu od 10 do 15 odsto.

Poskupljuju i pisma i pošiljke u međunarodnom saobraćaju.

Pre nekoliko dana poskupele su i cigarete, pa sad najjeftinije koštaju 300 dinara po paklici, a najskuplje 580 dinara.

Naravno, to nije sve: poskupljenja cigareta će biti do 2025. dva puta godišnje, u januaru i julu, pa će se tako uvećavati akcize uz koje se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Poskupela je tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. U prevodu nagrabusili smo- sve je otislo 50% i vise a plate iste.
    za hiljadu dinara ne moze rucak u kucnim uslovima iole normalnan.