Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Arrested Development u Beogradu
Arrested Development u Beogradu
Arrested Development u Beogradu

Arrested Development u Beogradu

Svetski poznati hip-hop bend i višestruki dobitnik Gremi nagrada, Arrested Development, posle jedanaest godina, ponovo nastupa u Beogradu.

Na Letnjoj sceni Bitefartcafe kluba na Kalemegdanu, revolucionari svetske hip-hop scene predstaviće se beogradskoj publici, 1. septembra 2022. godine u okviru koncertnog serijala Musicology Sessions.

Musicology Sessions i ove godine dovodi svetski poznate umetnike. Nakon rasprodatih koncerata belgijskog sastava, Hooverphonic, gostovanja italijanske pop legende, Maria Biondija i svetski poznatog kolektiva, Snarky Puppy, letnju sezonu zatvoriće legende hip hop-a, Arrested Development.

Produkcija inventivnih koncerata i zimska sezona kreće ubrzo, koncertima holandske pevačice Kovacs (29. i 30. septembar), američkog sastava Moonchild (7. oktobar) i repera Oddisee (19. oktobar), a u Bitefartcafe-u najavljujemo nastupe sastava (Ne)Normalni & prijatelji (sviraju pesme Vlade Divljana, 8. septembra) i Mapo Keys (9. septembra).

Afirmativni, afrocentrični i alternativni Arrested Development

Pozitivno orijentisan hip-hop bend, eklektičnog i živopisnog zvuka ritmova i stilova suprotstavlja se očekivanjima kulture hip-hopa. Ohrabrujući lirizam koji govori o samorefleksiji i podstiče na promene, glavna je odlika njihovih pesama.

Afrički ritmovi, bluz, fank, soul, rap i hip-hop samo su neki od stilova kojima je bend inspirisan u stvaranju svoje muzike. Ranih devedesetih godina, producent i frontmen grupe, Spič, zajedno sa Hedlajnerom, poznatim DJ-em, osnovali su grupu kao afirmativnu, afrocentričnu alternativu američkom „gangsta rap“-u.

Arrested Development predstavlja revolucionare hip-hop kulture koji su uticali na pogled i pristup mnogih poznatih bendova, kao što su, Black Eyed Peas, Fugees, i Outkast.

Album, „3 years, 5 Months and 2 Days in the Life of…“, objavljen 1992. godine, doneo im je dve Gremi nagrade za najboljeg novog izvođača i najbolji rep singl „Tennessee“.

Najnovije izdanje, „For the Fkn Love“, objavili su prošle godine. Muzikom asociraju na jednostavnije doba hip hopa, govoreći o savremenim temama, promovišu poštovanje među umetnicima i podsećaju nas na potrebu da se posvetimo svetu sa više razumevanja i ljubaznosti.

Povodom koncerta koji će se održati 1. septembra u okviru koncertnog serijala Musicology Sessions razgovarali smo sa jednim od osnivača benda, Speech-om.

Imali ste priliku da nastupate u našem gradu pre 11 godina. Sa kakvim utiscima odlazite iz Beograda? Kako biste opisali našu publiku?

– Beograd je divan grad. Ljudi su strastveni i vole hip hop! Jedva čekamo da ponovo nastupamo pred beogradskom publikom!

Iako ste veoma politički angažovani, same pesme nemaju pesimističku notu. Šta se krije iza procesa pisanja takvih tekstova?

– Po prirodi, depresivan sam, pa bi bilo previše da mi i pesme budu takve. Bavim se pitanjima sa kojima se svi suočavamo, želim da naša muzika i tekstovi podstaknu promene koje će nas učiniti boljim ljudima. Želim svetu da ponudim nadu!

Na Zapadnom Balkanu period 90-ih godina bio je veoma politički turbulentan i tada je krenula da se razvija naša hip-hop scena. Šta je bila vaša pokretačka iskra koja vas je privukla ovoj vrsti muzike?

– Slično vašem iskustvu. Za crnce u Sjedinjenim Državama je UVEK politički turbulentno. Postoji stalni bes i frustracija koji prate naše živote. To je ono što me je pokrenulo da se bavim hip-hop muzikom.

Šta je na vašoj dnevnoj plejlisti?

– Moja plejlista se stalno menja. Ali u poslednje vreme Drake, džez muzika i ambijentalna muzika za spavanje.

Dvostruki ste dobitnik Gremi nagrade. Šta znače ova dostignuća za vas?

– To znači da je Arrested Development privukao pažnju sveta. Čast mi je.

S obzirom na vaše godine iskustva, šta biste savetovali mladim generacijama?

– Budi ono što jesi. Govori svoju istinu. Svet čeka da čuje šta VI imate da kažete.

Šta možemo očekivati od vašeg koncerta 1. septembra?

– Naši koncerti su zaista spektakl. Visoka energija, rime, afrički ples, pevanje i bend uživo!

(danubeogradu.rs)