Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Beogradski studentski tim H-Bridges osvojio drugo mesto na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike
Studenski tim H-Bridges iz Beograda
Studenski tim H-Bridges iz Beograda

Beogradski studentski tim H-Bridges osvojio drugo mesto na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike

Studenski tim H-Bridges iz Beograda osvojio je nagradu „The Best Innovative Design Award“ i drugo mesto na takmičenju iz energetske elektronike.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta učestvovali su na takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja, IEEE International Future Energy Challenge 2021/2022.

Ova nagrada dolazi kao kruna dvogodišnjeg rada i tradicionalno dobrih rezultata koje ovaj tim ostvaruje na ovom takmičenju.

International Future Energy Challenge (IFEC) je najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike u organizaciji IEEE, na kojem student iz svih krajeva sveta, predstavljaju svoja inovativna rešenja na unapred zadatu temu. Ovogodišnja tema bila je izrada solarnog invertora snage 1kW, za priključenje solarnih panela na gradsku mrežu.

Na projektu se radilo dve godine, a finalna runda takmičenja se održala od 27. do 29. jula na Univerzitetu Tenesi (Noksvil, SAD).

Na finalnom testiranju, beogradski tim je u konkurenciji sedam univerziteta iz celog sveta pokazao odlične rezultate. Prototip tima H-Bridges je ostvario efikasnost od 92% pa je stručni žiri ocenio da je ovo jednostavan a veoma kompaktan dizajn samog uređaja.

Finalni plasman timova na projektu 2021/2022 je:

  1. Utah State University
  2. University of Belgrade (H-Bridges)
  3. Reutlingen University
  4. Leibniz University Hannover
  5. University of Maryland
  6. University of Connecticut
  7. University of Moratuwa

Tom izrade projekta u laboratoriji je formirano devet naučnih radova koji su objavljeni i nagrađeni i u Srbiji i na međunarodnim naučnim konferencijama.

Za potrebe testiranja, instalirani su solarni paneli na krov fakulteta, koji će unaprediti uslove za rad studenata i nakon završetka ovog projekta.

Za više informacija o radu H-Bridges tima kliknite na ovaj link.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.