Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „The Subterraneans“ u Galeriji Doma omladine Beograda
The Subterraneans: Raško Milatović - Džoni na betonu, 2022.
The Subterraneans: Raško Milatović - Džoni na betonu, 2022.

Izložba „The Subterraneans“ u Galeriji Doma omladine Beograda

Od 9. (19.00) do 21. avgusta 2022. u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba „The Subterraneans“ grupe autora.

Radove će izložiti Iva Kuzmanović, Marija Šević, Mihailo Prostran, Raško Milatović i Bojana Janjić.

Izložba „The Subterraneans“ predstavlja referencu na značajne promene koje su nastale u drugoj polovini XX veka, a koje su uticale na sveobuhvatni koncept kulture i umetnosti do danas.

Imajući u vidu pomeranje granica koje su redefinisale društvene normative, prezentacijom vizuelnog sadržaja na izložbi se uspostavlja vremenska dijagonala između prošlosti i sadašnjosti, a time i podseća na važnost kontrakulture i njenog uticaja na savremeno društvo.

The Subterraneans: Bojana Janjić - Depeche Mode
The Subterraneans: Bojana Janjić – Depeche Mode

Radovi umetnika na izložbi svakako upućuju na mladost, buntovništvo, sazrevanje, unutrašnja stanja protagonista i disfuncionalnost društva, koje postaju karakteristične za svakodnevicu. Time nas narativni sklop navodi na razmišljanje o poziciji različitih ideologija i preispituje naše lične težnje za oslobađanjem od nametnutih normativa. Upravo se ovakav vid intencionalnog stava može iščitati u potkulturalnim praksama.

Na otvaranju izložbe, 9. avgusta od 20.00, na Platou Milana Mladenovića nastupa pank rok sastav iz Beograda TDM ili Tri debela miša.

Bend TDM je objavio jedan album pod nazivom „Ljubav je…“, koji je dostupan na kaseti i CD-u. Tokom 2019. godine bili su na turneji po Evropi, koju planiraju da nastave u narednom periodu. (danubeogradu.rs)