Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncerti japanske koto i šamisen umetnice u Šapcu i u Beogradu
Koncerti japanske umetnice u Srbiji (ilustracija: Pixabay)
Koncerti japanske umetnice u Srbiji (ilustracija: Pixabay)

Koncerti japanske koto i šamisen umetnice u Šapcu i u Beogradu

Na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, 7. septembra 2022. od 20.00, nastupiće Kaneko Sumie, japanska koto i šamisen umetnica.

Ograničen broj karata za koncert u Beogradu biće dostupan na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu od 1. septembra.

Pre tog koncerta, japanska umetnica održaće koncert u Šapcu, 5. septembra od 20.00. Ovim nastupom biće otvorena manifestacija „Dani Japana u Šapcu“.

Rođena u japanskoj Čibi, Kaneko Sumie je počela da svira koto sa pet godina. Njena karijera započela je 1995. godine kada pobeđuje na Međunarodnom takmičenju Takasaki svirajući koto. Godine 2002. nakon što je diplomirala na Nacionalnom univerzitetu umetnosti u Tokiju, preselila se u Boston i studirala džez vokal na Berkli koledžu za muziku.

Kaneko Sumie je nastupala na prestižnim mestima u Americi i sarađivala sa poznatim umetnicima. Godine 2021. izvela je solo šamisen na otvaranju sezone Američkog baletskog pozorišta sa glavnim igračima, Izabelom Bojlston i Džejmsom Vajtsajdom.

Sumie putuje po svetu kao umetnik kulturne razmene. Nastupala je u dvadesetak zemalja i blisko sarađivala sa ambasadom Japana. Kao predavač je gostovala na velikim akademskim scenama.

Njena strast je usmerena na originalne i nove kompozicije. Objavila je dva albuma. (danubeogradu.rs)