Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Spektakl na otvorenom: Karmina Burana na Ušću
"Karmina Burana" na Trgu republike (foto: SNP)
"Karmina Burana" na Trgu republike (foto: SNP)

Spektakl na otvorenom: Karmina Burana na Ušću

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“, biće održan na Ušću u Beogradu 2. septembra 2022.

Koncert je prvobitno planiran za 28. maj na Trgu republike u Beogradu, ali je odložen usled nepovoljnih vremenskih uslova. Zbog velikog interesovanja, koncert će, umesto na Trgu republike, u petak uveče od 20.00 biti održan na Ušću, pred početak programa „Muzička vizija Balkana“.

Centar beogradskih festivala – CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“, kao deo „Classical Sessions“ programa, organizuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom.

Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić. Ovaj spektakl na otvorenom, , organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“.

Ulaz je slobodan.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ovaj muzički spektakl izveden je u istom sastavu premijerno u Novom Sadu u maju 2022. Moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Ovo će biti jedna od retkih prilika u Beogradu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere „Mileva“, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini.

Foto: V. Veličković
Foto: V. Veličković

Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je „Mileva“ ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

Marija Jelić (foto: SNP)
Marija Jelić (foto: SNP)

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen“. Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru.

Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozorištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi Don Karlos u Plovdivu. Pevala je na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto. Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere SNP, laureat je brojnih takmičenja i dobitnik mnogih nagrada u Srbiji.

Stevan Karanac, tenor, solista je Opere SNP, doktorand izvođačkih umetnosti na katedri za solo pevanje FMU u Beogradu. Nagrađivani umetnik nastupao je na značajnim festivalima u Srbiji i Evropi.

(danubeogradu.rs)