Naslovna » BG servis » Suzbijanje komaraca na javnim površinama u Beogradu (27. i 28. avgust 2022)
Suzbijanje komaraca u Beogradu (foto: Pixabay)
Suzbijanje komaraca u Beogradu (foto: Pixabay)

Suzbijanje komaraca na javnim površinama u Beogradu (27. i 28. avgust 2022)

Radnici JKP „Gradska čistoća“, sprovešće 27. i 28. avgusta 2022, mere kontrole i smanjenja populacije komaraca na javnim površinama grada Beograda.

U subotu, 27. avgusta od 19.00 do ponoći, ekipe „Čistoće“ vršiće tretman suzbijanja odraslih komaraca na sledećim lokalitetima: nasip Progar, Boljevci, Jakovo, Bojčinska šuma, nasip kod Nautičkog sela, nasip od Pančevačkog mosta ka Malom raju, Mali raj, Azilantski centar, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Jojkićev dunavac, Crvenka, put ka Staroj Borči, SC „Surčin“, Novo Bežanijsko groblje, Umka, Ostružnica, Petlovo brdo, Vidikovac, Skojevsko naselje, Kijevo, Cerak, Cerak vinogradi, Repište, Julino brdo, Bele vode, Rupčine, Banovo brdo, Čukarička padina.

U nedelju, 28. avgusta od 20.00 do ponoći, ekipe „Čistoće“ vršiće tretman suzbijanja odraslih jedinki komaraca na sledećim lokacijama: Rušanj, Zaklopača, put ka Vrčinu, Vrčin, Pinosava, Avala, Beli potok, Zuce.

Larvicidni tretman sprovodi se svakog dana budući da on nije uslovljen vremenskim prilikama.

Termalnim zamagljivanjem glavnih žarišta i staništa komaraca, u produženom kontaktu sredstva za suzbijanje komaraca sa ovim insektima omogućava se efikasnija kontrola njihove brojnosti. Preparat koji se koristi za termalno zamagljivanje registrovalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Apeluje se na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Zbog infekcije koju mogu preneti komarci zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila, sugrađanima se savetuje da redovno prazne vodu koja se zadržava oko kuća, u buradima, kantama, saksijama za cveće i starim gumama itd.

Takođe, poželjno je da koriste zaštitne mreže na prozorima i vratima te da izbegavaju boravak u prirodi u vreme najveće aktivnosti komaraca. Ukoliko moraju da borave na otvorenom prostoru, preporuka je da nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama, kao i da upotrebljavaju repelente protiv uboda insekata.

Sugrađani svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000807 ili putem elektronske pošte na imejl-adresu: ekologija@gradskacistoca.rs. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.