Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Tango Jazz Quartet: La Historia de Tango (Istorija tanga)
Tango Jazz Quartet
Tango Jazz Quartet

Tango Jazz Quartet: La Historia de Tango (Istorija tanga)

U četvrtak, 18. avgusta 2022. od 20.00, Tango Jazz Quartet i Beogradski orkestar mladih održaće koncert „La Historia de Tango“ (Istorija tanga).

Ulaz u Ustanovu kulture Guarnerius (Džordža Vašingtona 12) je besplatan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Muziku Tango Jazz kvarteta čini spoj melodijskih i ritmičkih obrazaca tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza i možda je najbolje opisuju reči svetski poznatog virtuoza na harmonici, Rišara Galijana: „Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno“.

Muzička priča ovog sastava počela je u Buenos Ajresu kada je Gustavo Firmenih, vođa kvarteta, oživeo tango plesne večeri pod nazivom „Típica y jazz“. U zlatnoj eri tanga ove plesne večeri su bile uobičajene u Argentini i tango i džez su u tom periodu živeli zajedno, ali su ipak svirani odvojeno.

Tango Jazz Quartet čine:

  • Martin Rao de Vita (Martín Rao de Vita), bas;
  • Santjago Viljalba (Santiago Villalba), klavir;
  • Maurisio Paskulji (Mauricio Pasculli), bubnjevi;
  • Gustavo Firmenih (Gustavo Firmenich), tenor saksofon i klarinet.

Tango Jazz Quartet napravio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou.

Nastupali su u najprestižnijim salama širom sveta i na najznačajnijim džez festivalima. U saradnji sa festivalom Nišvile pokrenuli su projekat „Nisville Tango Big Band“, formiran od članova TJQ-a i mladih srpskih muzičara, koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih.

Iza sebe imaju četiri kompakt-diska a prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan na međunarodnim turnejama koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.