Naslovna » Izlasci » Akcije » 131. Beogradska Kritična masa: 30 km/h je spas!
131. Beogradska Kritična masa: 30 km/h je spas!
131. Beogradska Kritična masa: 30 km/h je spas!

131. Beogradska Kritična masa: 30 km/h je spas!

U subotu, 24. septembra 2022. u 16.30 na Trgu Nikole Pašića počeće 131. Beogradska Kritična masa, pod nazivom „30 km/h je spas!“.

Vožnja će biti duga oko 10 kilometara i završiće se u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4.

Ovoga puta, biciklisti Beograda se priključuju obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, sa porukom da je ograničenje brzine vozila od 30 km/h spas za sve, za pešake, osobe sa invaliditetom, trotinetaše i bicikliste. Naime, pri toj brzini se šanse da pešak i biciklista prežive sudar povećavaju više puta, što i subjektivno a i objektivno utiče na percepciju bezbednosti u saobraćaju.

U poslednjih nekoliko godina Pariz, Berlin i Brisel su postepeno širili zone ograničenja brzine od 30 km/h na sekundarnu saobraćajnu mrežu, upravo sa idejom povećavanja opšte bezbednosti saobraćaja i da bi se ranjivije kategorije zaštitile od negativnog uticaja motornog saobraćaja, a da bi se vozači privoleli da ostave svoje automobile i pređu na pešačenje i vožnju bicikla.

U Beogradu prethodnih nekoliko godina nije obeležena ni jedna zona „30 km/h“, i biciklisti ovom akcijom žele da pridobiju sve ranjive učesnike saobraćaja da se zajednički izbore za umireniji saobraćaj u gradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.