Naslovna » Izlasci » Festivali » 19. Balkanima u Domu kulture „Studentski grad“
19. Balkanima (ilustracija: Aleksa Gajić)
19. Balkanima (ilustracija: Aleksa Gajić)

19. Balkanima u Domu kulture „Studentski grad“

Od 4. do 9. oktobra 2022. u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće održan 19. Evropski festival animiranog filma Balkanima.

Biće predstavljena 93 kratkometražna autorska animirana ostvarenja, produkcije evropskih zemalja, koja su realizovana u prethodne dve godine.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 29 filmova, od kojih je pet nastalo u srpskoj produkciji i ko-produkciji.

U pitanju su kratkometražni animirani filmovi „O novcu i sreći“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, „Stvaranje – Prvi kosmos“ Jelene Bešir, „ID“ Ane Pakljanac, „Naslov“ Dane Vukajlović i animirani muzički spot za bend Nula pod nazivom „Seme“ reditelja Mihajla Dragaša.

O nagradama za najbolje filmove glavnog takmičarskog programa odlučivaće Paola Orlić, producentkinja zagrebačkog Animafesta, Ivana Kvesić, direktorka festivala Fantoche u Badenu i Rastko Ćirić, domaći autor animiranih filmova, vizuleni umetnik i edukator.

Međunarodni žiri za studentske filmove činiće Ivana Bošnjak, autorka animiranih filmova iz Zagreba, Mina Cvetinović Pavkov, autorka animiranih filmova i vizuelnih efekata i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Miloš Tomić, domaći autor animiranih filmova i vizuelni umetnik. U studentskom programu biće prikazana dva srpska filma studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti, Sofije Stojanović i Izabele Radisavljević.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na prvoj večeri festivala, u utorak, 4. oktobra, pored projekcije takmičarskih filmova, biće otvorene i dve izložbe, koje će biti otvorene za publiku u toku 5 festivalskih dana. U pitanju su izložbe „Dobro jutro! Nikome“ Andree Novićević koja „jasno teži ka direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog narativa“ i izložba „Makedonski animirani film 1971-1991“.

Pored spomenutih izložbi u pratećem programu festivala biće prikazan dokumentarni film „Grad animacije – 50 godina Animafesta“, program makedonskih animiranih filmova, radionica stop-trik animacije za studente i program kratkometražnih animirano-eksperimentalnih filmova autora Erika Lajzera iz Njujorka.

Za vizuelni identitet ovogodišnje Balkanime, pobrinuo se domaći crtač stripova i animator Aleksa Gajić, koji je u svom prepoznatljivom retro-futurističkom maniru kreirao plakat i špicu festivala.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Informacije o festivalu i kompletna satnica su dostupni na sajtu festivala.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.