Naslovna » BG špijun » 19. festival Ethno.com u Pančevu
19. festival Ethno.com u Pančevu
19. festival Ethno.com u Pančevu

19. festival Ethno.com u Pančevu

Devetnaesto izdanje world music festivala Ethno.com biće održano za vikend, 24. i 25. septembra 2022, u Kulturnom centru Pančeva.

Na festivalu će nastupiti Maja Miliković, Jasna Jovićević Quinary, Peria i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

Festival organizuje Kulturni centar Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Koncertni program otvoriće u subotu, 24. septembra od 20.00, kvartet Maje Miliković, kantautorke fada i sevdaha. Rođena je u Sarajevu, gde je diplomirala na Muzičkoj akademiji. Svrstava se u najbolje vokale u BiH, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade za interpretaciju, kao i laskavi nadimak bosanska Amália Rodrigues, koji joj je nadenula novinarka portugalske televizije.

Iste večeri od 21.00 nastupiće sastav Jasna Jovićević Quinary, koji kroz muzičku improvizaciju između učesnika skladno prožima savremeni pristup kamernog ansambla. Ova grupa unosi muzičku svežinu svojom originalnošću, otvorenim formama i slobodom uokvirenom savremenim izrazom gudačkog formata.

Drugog festivalskog dana, u nedelju, 25. septembra od 20.00, nastupiće makedonski sastav Peria – mračni folk bend čija muzika nastaje pod raznovrsnim uticajima, od tradicionalne muzike oblasti u kojima žive, bliskoistočne makamske muzike i nekih severnoafričkih stilova, do bluza, post-panka, atonala i džeza.

Festival Ethno.com zatvara velika zvezda regionalne world music scene – Damir Imamović. Na svoj sevdalijski put krenuo je početkom dvehiljaditih, podstaknut poznanstvom s Farah Tahirbegović, pevačicom benda Dertum. Prvi album snimio je 2006, a usledila je serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije. Kasnije je išao na turneje širom Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije.

U pratećem programu festivala, u subotu 24. septembra u Foajeu KC Pančeva, od 18.30 će biti održan tribinski program „In Memoriam Selena Rakočević“, na kome će govoriti prof. dr Mirjana Zakić, prof. dr Rastko Jakovljević, prof. Miljana Nebrigić i Slobodan Tanasijević.

U istom prostoru, u nedelju, 25. septembra od 17.00, biće održana radionica makamske muzike, koju će voditi Antonije Tot i Stefan Sablić.

Više informacija možete pročitati ovde.

(danubeogradu.rs)