Naslovna » Izlasci » Festivali » Austrijski filmski festival u Kulturnom centru Beograda
Austrijski filmski festival: Rimini
Austrijski filmski festival: Rimini

Austrijski filmski festival u Kulturnom centru Beograda

Austrijski filmski festival se ove godine održava u Beogradu od 22. do 25. septembra 2022, a u Kulturnom centru Beograda će biti prikazano sedam filmova.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Krajnosti„, a selektor programa dr Aleksandar S. Janković.

Film „3:30 PM“ će otvoriti festival (22. septembar, 20.00). Reditelj Ludvig Vust biće prisutan na otvaranju i učestvovati u razgovoru o filmu nakon projekcije. Novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa Ludviga Vusta ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

U petak, 23. septembra na programu su dva filma. „Najkraća pesma na svetu“ Dejvida Kleja Dijaza na programu je od 18.00, a u ovoj tragikomediji četiri isprepletene priče govore o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa takozvanom migrantskom krizom i priča priču o četvoro Evropljana, čiji stavovi prema migracijama i azilu bivaju nepovratno raspršeni.

Od 20.00 na repertoaru je ostvarenje „Lucifer“ Petera Brunera u kome Johanes, odrastao čovek dečjeg srca, živi povučeno u alpskoj kolibi zajedno sa svojim orlom i pobožnom majkom. Turistički razvoj preti da im zatruje raj i probudi đavola. Inspirisan istinitom pričom o egzorcizmu.

Program u subotu 24. septembra od 18.00 otvara film „Rubikon“ Leni Laurič. U ovom filmu, nakon ekološke katastrofe Zemlju prekriva toksična magla. Posada u svemirskoj stanici mora da odluči da li će rizikovati svoje živote u potrazi za preživelima, ili će ostati bezbedna u staničnom „sistemu simbioze algi“.

Austrijski filmski festival: Rubikon
Rubikon

Za 20.00 je zakazana projekcija ostvarenja „Sunce“ Kurdvin Ajub, u kome tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu. YouTube video čini ih poznatim preko noći, posebno među kurdskim muslimanima. Ovo je film o mladim ljudima uhvaćenim između društvenih medija i samootkrivanja, priča o buntovnim mladim ženama, za koju je rediteljka na Berlinalu dobila nagradu za najbolji prvi igrani film.

U nedelju od 18.00 na programu je film „Hinterland“ oskarovca Štefana Ruzovickog. Nakon što je 1920. Austrougarsko carstvo propalo, glavni protagonista Piter Perg se vraća kući iz Velikog rata, posle godina zatočeništva. Ali, Beč u koji dolazi nimalo ne liči na mesto koje je nekada poznavao. Ovo ostvarenje dobilo je Filmsku nagradu Austrije za scenografiju.

Beogradski program festivala zatvara od 20.00 film „Rimini“ Ulriha Zajdla, koji prati junaka Ričija Brava. Nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.

Nakon filma biće organizovana Q&A sesija sa montažerkom filma Monikom Vili, kojoj će se pridružiti Ludvig Vust, festivalski selektor Aleksandar S. Janković, kao i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Ivan Aranđelović.

U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12.00 do 16.00, na Fakultetu likovnih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra. (danubeogradu.rs)