Naslovna » BG špijun » Besplatni koncerti Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu
Besplatni koncerti Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu (foto: Wouter Jansen)
Besplatni koncerti Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu (foto: Wouter Jansen)

Besplatni koncerti Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu

Treća serija koncerata „Evropa u gostima 2022“ otvara se nastupima orkestra Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu, 16. i 17. septembra 2022.

Koncerti će biti organizovani u akustičnim prostorima Katedrale Blažene Djevice Marije na Vračaru i Katedrale imena Marijinog na Glavnom trgu u Novom Sadu. Ulaz je besplatan.

Nastupiće barokni orkestar iz Holandije, sa zavidnom reputacijom, velikom diskografijom i istorijom saradnje sa imenima kao što su Avi Avital, Đovani Solima, Rejčel Podžer, Rajnbert de Leuv… Ansambl Holland Baroque predvode sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Stenbrink i violinistkinja Judit Stenbrink. Ovaj muzički sastav uživa reputaciju jednog od najboljih ansambala za baroknu muziku u Evropi.

Koncert u Beogradu biće održan u petak, 16. septembra od 19.00, u prostoru Katedrale Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75).

Publika će moći da se upozna sa umetnicima i da pogleda izbor kompakt diskova iz njihove bogate diskografije. Na programu pod nazivom „Polonoise“ su dela G. F. Telemana u novom ruhu, a kao solistkinja i gostujući umetnički vođa nastupiće barokna violinistkinja Judit Stejnbrink na originalnom instrumentu iz radionice braće Amati iz 1622. godine.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Koncert u Novom Sadu održaće se u subotu, 17. septembra od 19.00, u Katedrali Imena Marijinog, na Glavnom trgu, gde će zajedno sa umetnicima iz Holland Baroque nastupiti i mladi muzičari iz Omladinskog ansambla „Violint“, polaznici edukativnog programa „Evrope u gostima 2022“.

Na programu je muzika G. F. Telemana u novom ruhu, a osim koncertnih, planirane su i edukativne aktivnosti: radionice i predavanja u saradnji sa Kreativno-obrazovnim centrom „Muzički atelje“ iz Novog Sada i Omladinskim ansamblom „Violint“. Solo violina, umetnički vođa i profesor na radionicama biće barokna violinistkinja Judith Steenbrink a predavanje polaznicima radionice održaće Katarina Aleksić, violinistkinja i jedan od osnivača serije koncerata „Evropa u gostima“. (danubeogradu.rs)