Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Black Page Orchestra u Srbiji
Black Page Orchestra u Srbiji (foto: © BPO)
Black Page Orchestra u Srbiji (foto: © BPO)

Black Page Orchestra u Srbiji

Čuveni bečki ansambl savremene muzike Black Page Orchestra će održati pet koncerata u Srbiji od 11. do 15. oktobra 2022. godine.

Ansambl jedinstven po snažnoj energiji i virtuoznim nastupima savremene muzike nastupiće u Beogradu (Kolarac, 11. oktobar od 20.00), Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Šapcu.

Na koncertima će izvoditi kompozicije poznatih umetnika 20. veka i najaktuelnija dela naručena specijalno za ansambl u poslednjih nekoliko godina. Međunarodna ekipa kompozitora će se sastojati od Matijasa Kranebitera i Kristofa Resija iz Austrije, Ojvinda Torvunda iz Norveške, Mirele Ivičević iz Hrvatske i Svetlane Maraš i Maje Bosnić iz Srbije.

Tokom turneje između ostalih će biti predstavljena kompozicija Maje Bosnić, asistena na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koja je prvi put izvedena tokom festivala Muzikprotokol u Gracu 2021. godine.

Premijerno će biti izvedena i nova kompozicija Svetlane Maraš, nekadašnjeg rukovodioca Elektronskog studija Radio Beograda i profesorke Elektronskog studija Univerziteta za muziku u Bazelu.

Ansambl Black Page Orchestra je nastupao na festivalima širom sveta u Austriji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Španiji, Italiji, Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama.

Cilj turneje jeste promocija različitih zvukova i izvođačkih praksi u savremenoj muzici kako bi se publika zainteresovala za koncerte savremene muzike u budućnosti. Projekat je posvećen tome da kultura bude dostupna svakom pojedincu, pa će ulaz za koncerte Black Page Orchestra biti slobodan. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.