Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani izraelskog filma u Dvorani KCB
Dani izraelskog filma u Dvorani KCB
Dani izraelskog filma u Dvorani KCB

Dani izraelskog filma u Dvorani KCB

Posle skoro tri godine pauze, usled pandemije virusa korona, Ambasada Izraela tradicionalno organizuje festival Dani izraelskog filma.

U saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, od 15. do 19. septembra 2022. u Dvorani KCB, beogradsku publiku očekuje žanrovski raznovrstan program koji će činiti tri programske celine: Dan komedije, Dokumentarni dan i Dan ljubavi.

Festival otvara film „Tel Aviv u plamenu“, komedija zanimljivog zapleta iz 2018. godine o snimanju popularne sapunice na kojoj će neplanirano sarađivati mladi palestinski režiser i izraelski komandant kontrolnog punkta kako bi impresionirali svoje žene. Ovo nagrađivano ostvarenje sagledava izraelsko-palestinski odnos i suživot kroz priču o „običnim ljudima“ i njihovim snovima koji prevazilaze podele i razlike.

Na programu festivala, u okviru Dokumentarnog dana, biće prikazani filmovi „Muzej“, o najvažnijoj kulturnoj instituciji u zemlji – Muzeju Izraela, kao i „Senke Bagdada“ o životu i sudbini jevrejske zajednice u Iraku.

Dan ljubavi donosi ostvarenje „Ko će me sada voleti?“ čuvenog izraelskog rediteljskog dvojca, braće Hejman, o homoseksualcu koji se, kada saznaje da je HIV pozitivan, vraća iz Londona u Izrael sa željom da se pomiri sa svojom religioznom porodicom koja ga je odbacila. Drama „Čežnja“ je priča o roditeljstvu, o sredovečnom čoveku čiji se život menja iz korena nakon saznanja da je godinama zapravo bio otac jednom dečaku. Projekcije fimova „Mosad“ i „Oproštaj“ izmamiće publici osmeh na lice.

Filmofile očekuje uvid u neka od najnovijih ostvarenja izraelske kinematografije, koja od osnivanja Države Izrael 1948. godine, beleži stalan uspon, iznenađuje i oduševljava kako kritičare, tako i publiku raznovrsnošću tema i autentičnošću.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte su u prodaji po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a. Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16.00 do 21.00.

Dani izraelskog filma – program

Dvorana KCB (Kolarčeva 6)

Četvrtak, 15. septembar 2022. – otvaranje festivala
TEL AVIV U PLAMENU… 19.00
Izrael / 2018. / drama, komedija / 97’
Režija: Sameh Zoabi
Scenario: Dan Kleinman, Sameh Zoabi
Uloge: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton, Maisa Abd Elhadi, Nadim Sawalha
Sinopsis: Salam, šarmantni tridesetogodišnji Palestinac koji živi u Jerusalimu, radi kao pripravnik na popularnoj palestinskoj sapunici „Tel Aviv u plamenu“, koja se snima u Ramali. On svakog dana prolazi kroz strogu proceduru prelaska izraelskih kontrolnih punktova da bi stigao do televizijskog studija. Tako upoznaje Asija, komandanta kontrolnog punkta, čija je žena velika obožavateljka sapunice. Kako bi je impresionirao, Asi se uključuje u pisanje za šou. Salam ubrzo shvata da bi Asijeve ideje mogle da mu pomognu i unaprede njegovu karijeru scenariste.

Petak, 16. septembar 2022. – Dan komedije
MOSAD… 18.00
Izrael / 2019. / akcija, komedija / 95’
Režija: Alon Gur Arye
Scenario: Alon Gur Arye, David Zucker
Uloge: Tsahi Halevi, Efrat Dor, Tal Friedman
Sinopsis: Mosad i CIA udružuju se da spasu svet od međunarodne terorističke organizacije. Kada je američki tehnološki milijarder kidnapovan u Jerusalimu, CIA odlučuje da se više ne oslanja na Izrael i šalje svog agenta u operaciju spasavanja.

OPROŠTAJ… 20.00
Izrael / 2019. / komedija / 104’
Režija: Guy Amir, Hanan Savyon
Scenario: Guy Amir, Hanan Savyon
Sinopsis: Na jugu Izraela, u blizini granice sa Gazom, dugogodišnji prijatelji Šaul i Nisan pokušavaju da opljačkaju poštansku štedionicu. Zbog loše odrađene pljačke Šaul završava u zatvoru. Godinama kasnije, nakon što je pušten na slobodu, Šaul nije oduševljen kada Nisan, koji je u međuvremenu postao religiozan, moli za njegov oproštaj. Budući da nema načina da izdržava svoju porodicu, potrebno mu je da se Nisan seti gde je zakopao plen.

Subota, 17. septembar 2022.
Nema najavljenih projekcija

Nedelja, 18. septembar 2022. – Dan ljubavi
ČEŽNJA… 18.00
Izrael / 2017. / drama / 103’
Režija: Savi Gabizon
Scenario: Savi Gabizon
Uloge: Ella Armony, Shai Avivi, Shmil Ben Ari
Sinopsis: Ariel, dobrostojeći čovek bez dece, prima telefonski poziv od nekadašnje devojke sa fakulteta koja mu saopštava nekoliko iznenađujućih stvari. Kada su raskinuli pre dvadeset godina, ona je bila u drugom stanju i rodila divnog dečaka. Druga informacija koju će čuti nateraće Ariela da se upusti u roditeljstvo i zauvek promeni svoj život.

KO ĆE SAD DA ME VOLI?… 20.00
Izrael, Velika Britanija / 2016. / dokumentarac / 86’
Režija: Barak Heymann, Tomer Heymann
Scenario: Barak Heymann, Tomer Heymann
Produkcija: Barak Heymann, Tomer Heymann
Uloge: Saar Maoz, Alon, London Gay Men’s Chorus Band
Sinopsis: Bivši padobranac u Izraelskim odbrambenim snagama, 39-godišnji Saar koji živi u Londonu, saznaje da je HIV pozitivan i započinje put pomirenja sa svojom religioznom familijom u Izraelu.

Ponedeljak, 19. septembar 2022. – Dokumentarni dan
SENKE BAGDADA… 18.00
Izrael / 2013. / dokumentarac / 70’
Režija: Duki Dror, Galia Dror
Scenario: Duki Dror, Galia Dror
Uloge: Linda Abdul Aziz Menuhin
Sinopsis: Uzbudljivo filmsko putovanje od Izraela do Bagdada u potrazi za nestalim ocem i izgubljenom zajednicom. Mladi novinar iz Bagdada odlučuje da piše o Lindi Abdul Aziz, koja je pobegla iz Iraka u Izrael početkom 1970-ih, i njenom ocu, koji je ubrzo potom nestao i čija je sudbina nepoznata. Dok je intervjuiše, sumnjičavost se pretvara u poverenje, a njih dvoje polako otkrivaju istinu iza tragičnog kraja Lindinog oca, kao i jevrejske zajednice koja je živela u Iraku više od 2.000 godina.

MUZEJ… 20.00
Izrael / 2017. / dokumentarac / 74’
Režija: Ran Tal
Scenario: Ran Tal
Uloge: Artur Avakov, David Mevorah
Sinopsis: Muzej je film koji se bavi najvažnijom kulturnom institucijom u zemlji, Muzejom Izraela. Američki direktor, čuvar koji voli da peva, jerusalimski kustos, sanitarni inspektor iz zajednice Haredi, palestinski vodič i slepi posetilac, samo su neki od likova koje ćete sresti tokom „obilaska“ muzeja. Režiser Ran Tal je tokom 18 meseci snimao u muzeju, instituciji koja predstavlja odraz izraelskog nasleđa i kulture.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.