Naslovna » Izlasci » Film » Dvorana KCB: Dani ruskog filma u Srbiji
Dvorana KCB: Dani ruskog filma u Srbiji
Dvorana KCB: Dani ruskog filma u Srbiji

Dvorana KCB: Dani ruskog filma u Srbiji

Od 28. septembra do 1. oktobra 2022. u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održani Dani ruskog filma, a reviju otvara „Bronzani konjanik Rusije„.

Organizator manifestacije je ruska produkcijska kuća „ELS Production“ koja je pripremila četiri novija ruska filma i razgovore sa glumcima i drugim učesnicima u proizvodnji tih filmova.

Istorijska drama na otvaranju revije Dani ruskog filma delo je reditelja Vasilija Livanova (28. septembar, 17.00).

Reč je o nastanku spomenika Petru Prvom, koji je, zahvaljujući Puškinovoj poemi, poznat pod nazivom „Bronzani konjanik“. Na poziv carice Ekaterine Druge, vajar Etjen Moris Falkone dolazi iz Francuske da napravi spomenik. Zahvaljujući pedantnom radu i napornom stvaralačkom traganju umetnika, spomenik postaje ne samo umetničko delo, već jedan od simbola Rusije.

Dani ruskog filma: Bronzani konjanik Rusije
Dani ruskog filma: Bronzani konjanik Rusije

Dan kasnije (29. septembra od 18.00) na programu je prošlogodišnji film „Nebo„, ratna drama, zasnovana na stvarnim događajima.

U centru priče su dva glavna junaka – potpukovnik Sošnjikov i kapetan Muravjov. Dva različita karaktera, dve različite sudbine kojima je suđeno da se sretnu u vojnoj bazi Hmejmim. Tokom borbenog leta, turski lovac je oborio avion Sošnjikova. Ovaj događaj propratili su svi svetski mediji, a tok akcije spasavanja pratila je cela Rusija. Oleg Sošnjikov i kopilot Konstantin Muravjov uspeli su da se katapultiraju, ali je samo jednom vojniku bilo suđeno da se kući vrati živ.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Biće prikazana i ruska drama „Vladivostok“ (30. septembar, 18.00).

Slučajno ubivši čoveka, mladi vojnik Viktor odlazi u bekstvo. U Vladivostoku traži starog prijatelja, koji može ilegalno da ga izvede iz zemlje. Međutim, grad kao da ne želi da ga pusti – Viktor upoznaje fatalnu lepoticu Niku…

Reviju zatvara drama, zasnovana na stvarnim događajima, „Jedanaest ćutljivih muškaraca“ Alekseja Pimanova (1. oktobar, 17.30).

Film pripoveda o događajima iz novembra 1945, kada se delegacija moskovskog Fudbalskog kluba Dinamo uputila na istorijsku turneju po Velikoj Britaniji, kako bi odigrala seriju mečeva sa do tada nepobedivim britanskim timovima, među kojima su Čelzi i Arsenal. Neverovatna priča o legendarnim sportistima – Vsevolodu Bobrovu, Konstantinu Beskovu, Alekseju Homiču i Mihailu Jakušinu, zasnovana na realnim događajima, puna je romantike, dobrog humora, špijunskih avantura i fudbalske strasti.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.