Naslovna » Izlasci » Akcije » Evropski dan jezika 2022
Evropski dan jezika 2022 (detalj sa plakata)
Evropski dan jezika 2022 (detalj sa plakata)

Evropski dan jezika 2022

Evropski dan jezika obeležava se od prošle godine, a tim povodom je Dečji kulturni centar Beograd (DKCB) pripremio program za decu i mlade.

U okviru programa „Međunarodni klub prijateljstva“, u ponedeljak, 26. septembra 2022. od 11.00 do 14.00, na Trgu republike biće organizovana svečanost.

Program će otvoriti Adrijan Fajks, predsednik EUNIC Cluster i Dragan Marić, direktor DKCB. Pesmom dece iz Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd i dece iz OŠ „Sveti Sava“ iz Mladenovca počeće svečanost posvećena obeležavanju Evropskog dana jezika, koji se proslavlja u svim državama Evrope.

Najmlađi posetioci imaće priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, uživaju u poslasticama ali i da učestvuju u nagradnom kvizu i tako provere svoje znanje.

Ovogodišnji učesnici svečanosti su članovi ambasada, strani kulturni centri u Beogradu i druge ustanove i institucije.

Evropski dan jezika – program DKCBZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na štandu DKCB, koji decenijama organizuje Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ i program „Međunarodni klub prijateljstva“, biće interaktivna postavka „Crtice, bojice i rečenice“, sa ciljem upoznavanja dece sa „Rečnikom prijateljstva“ – jezikom Radosti Evrope. Ove igrice su prvenstveno zabavne, ali i pogodne za vežbanje pažnje, memorije, logike i motorike.

Slikovni piktogrami „Rečnika prijateljstva“ su baza zaigravanja, a pogađalice, pitalice, osmosmerke, pronalaženje najduže reči od ponuđenih slova, pisanje na daljinu, skriveno pisanje, obrnuto pisanje su samo neke od jezičkih igrica u kojima će posetioci moći da se oprobaju.

Na štandu DKCB publika će imati priliku da vidi i prezentaciju grafičke radionice – ručno izrađene obeleživače za knjige kao i otiske rađene klasičnim grafičkim tehnikama.

Obeležavanjem Evropskog dana jezika Savet Evrope ohrabruje svih 700 miliona Evropljana, građana 46 država članica, da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta, Savet Evrope promoviše višejezičnost u celoj Evropi. (danubeogradu.rs)