Naslovna » BG svaštara » Književnost » Jakob Martin Strid – Kako je Mambo Džambo postao ogroman
Jakob Martin Strid - Kako je Mambo Džambo postao ogroman
Jakob Martin Strid - Kako je Mambo Džambo postao ogroman

Jakob Martin Strid – Kako je Mambo Džambo postao ogroman

Za sve ljubitelje knjige Neverovatna priča o džinovskoj krušci imamo divnu vest – objavljena je nova knjiga danskog pisaca i ilustratora Jakoba Martina Strida Kako je Mambo Džambo postao ogroman.

Mambo je slučajno pojeo čarobne gljive i postao ogroman – postao je Džambo!

Knjigu je s danskog preveo Radoš Kosović, a izdavanje ove knjige podržala je Danska fondacija za umetnost.

Životinje u Maloj dolini pripremale su proslavu. Nilski konj Mambo krenuo je u potragu za lisičarkama za sos, ali su gljive na koje je naišao imale veoma čudan ukus. Bljak! Ipak je odlučio je da ih proba… Iznenada je porastao i postao toliko veliki da ni njegova mama nije mogla da ga zagrli!

Misteriozna Baba Jaga je jedina osoba koja može da pomogne Mambu Džambu da ponovo postane mali. Ali ona živi u Mračnoj šumi pored Sjaktavog jezera u Sibiru, udaljenom 10.000 kilometara od Male doline.

Biće to dugo i opasno putovanje, na kojem će Mambo Džambo i njegovi prijatelji doživeti mnogo uzbudljivih avantura. A kakva ih tek iznenađenja očekuju kada stignu do Baba Jage! Ko je, u stvari, Baba Jaga i šta će ona uraditi da bi Mambo opet bio mali?

Jakob Martin Strid - Kako je Mambo Džambo postao ogroman

Zbog svog humora, šašavih likova, dinamičnog zapleta i forme stripa u ovom izdanju podjednako će uživati i predškolci, ali i čitaoci početnici.

O tome koliko je autor ove knjige uživao dok je na njoj radio svedoče i dodaci koje je napisao i docrtao na kraju knjige – intervjui s glavnim junacima i ideja koju je autorov sin Moris ponudio kako bi ova knjiga bila još misterioznija!

Jakob Martin Strid je rođen 1972. u Kopenhagenu. Karijeru je započeo kao crtač stripova u danskim dnevnim novinama Politika. Njegov buntovnički, humoristički i poetski duh nastavio je da se razvija i u knjigama za decu, koje su ubrzo osvojile dansku publiku, ali i pažnju dece širom sveta.

Nagradu za ilustraciju Ministarstva kulture Danske osvojio je 2010. godine. Značajnu nacionalnu nagradu The Crown Prince Couple’s Culture Prize dobio je 2012. godine.

Kreativni centar objavio je 2017. godine njegovu knjigu Neverovatna priča o džinovskoj krušci, po kojoj je urađen i animirani film, koji je i naša publika imala prilike da vidi u okviru dečjeg programa FEST-a 2018. godine.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.