Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Jelena Milutinović – Priče o vuku Stanivuku
Kreativni centar: Jelena Milutinović - Priče o vuku Stanivuku
Kreativni centar: Jelena Milutinović - Priče o vuku Stanivuku

Kreativni centar: Jelena Milutinović – Priče o vuku Stanivuku

Jedna sasvim obična šuma… Jedan naizgled sasvim običan vuk… Jedna ooopasna šumska ekipa… I jedna zabavna knjiga koju ćete zavoleti već nakon prvih nekoliko stranica.

Kako to izgleda kada mama smišlja svojoj deci priče za laku noć? Mora se priznati da je u pitanju težak i izazovan zadatak, posebno imajući u vidu publiku koja je veoma zahtevna. Svaki roditelj zna da samo najveštiji pripovedači uspevaju da postignu cilj i zadrže pažnju svojih nemirnih slušalaca.

Pred nama je mala zbirka priča čiji je autor upravo jedna mama pripovedačica. Spisateljski prvenac autorke Jelene Milutinović pod nazivom Priče o vuku Stanivuku nedavno je objavljen u izdanju Kreativnog centra.

Prvenstveno je namenjen čitaocima početnicima, odnosno mlađim osnovcima, ali u ovoj knjizi će uživati i predškolci, koji će uz asistenciju roditelja moći da prate urnebesne dogodovštine jednog neobičnog vuka i njegove šumske družine.

Vuk Stanivuk mirno živi u svojoj šumi. Zabavlja se tako što igra šah, leti majstoriše po šumi poput pravog stolara, a zimi posebno voli da se igra na snegu i da pravi sneška. Društvo mu prave prijatelji – lija Mija, Meda, dabar Grada, zec Maksa i veverica Simka, kao i brojne druge šumske životinje. Njihovi dani protiču uglavnom mirno i spokojno, ali ponekad u njihove živote uplovi i poneka nevolja.

Vuk Stanivuk je tada tu da reši sve probleme. Ponekad vešto, ponekad sasvim nevešto, ali sa puno žara i dobre volje, žuriće u pomoć svojim prijateljima, a način na koji će se izboriti sa novonastalim neprilikama priuštiće čitaocima puno smeha i dobre zabave.

„Mislim da je humor važan uvek i svuda. Bar se na mojoj listi poželjnih ljudskih osobina i vrlina smisao za humor vrlo visoko kotira. To je najlepši začin svakodnevice. Deca su posebno zahvalna kada priče malo začinite duhovitošću. Mnogo je lepo kada prasnu u smeh dok im čitam neku priču ili kad vidim kako im se osmeh polako razvlači preko lica. Mislim da knjige s finim humorom mogu dosta pomoći deci u tome da zavole knjige i čitanje„, kaže autorka knjige.

Spisateljica Jelena Milutinović savladala je dve vrlo važne veštine u pripovedanju – kao prvo drži pažnju zanimljivim pričom, a kao drugo veoma je duhovita. Od spontanog zapleta, preko simpatičnog gega, do zabavnog preokreta, ona sigurno vodi svoje slušaoce kroz svaku Stanivukovu avanturu.

Rukopis je bio dobar predložak za poigravanje formom, te je realizovan u kombinaciji stripovskih elemenata i stranica sa nešto dužim narativom.

„Ideja za ovakvu formu došla je od iskusnog tima Kreativnog centra i meni se veoma dopala. Mislim da će kombinacija pripovedanja i stripa, uz duhovite ilustracije, biti vrlo zanimljiva za male čitaoce početnike, ali i za malo iskusnije drugare“, smatra autorka Jelena Milutinović.

Kreativni centar: Jelena Milutinović - Priče o vuku Stanivuku
Ilustracija Borisa Kuzmanovića

Knjigu Priče o vuku Stanivuku ilustrovao je naš poznati nagrađivani ilustrator Boris Kuzmanović, koji se veoma vešto poigrao zadatim tekstom priče. Na sebi svojstven način uobličio je karaktere ovih junaka i sve njihove dogodovštine učinio još smešnijim i uzbudljivijim. Kaže da je uživao u radu na ovoj knjizi:

„Svaki rad na novoj knjizi jeste novo i sveže iskustvo. Kada je reč o Stanivuku, osveženje je stiglo iz prijatne naracije, koju upotpunjuju zanimljivi karakteri. San svakog ilustratora je da ’oživi’ takve likove. Oblikovanje jednog novog sveta neizmeran je izazov za svakog ilustratora. Nadam se serijalu priča o Stanivuku, jer šuma u kojoj on živi sa svojim prijateljima krije mnoge priče i neobične individue s kojima lako možemo da se zbližimo i poistovetimo.“

Forma stripa je deci veoma zanimljiva i postaje sve popularnija.

Strip je omiljena razonoda za mlade već decenijama. U poslednje vreme on je samo malo ustuknuo pred novim izvorima zabave ali se sada vraća na svoje pozicije, još svežiji, snažniji i zabavniji, jer je taj bliski odnos teksta i slike sa čitaocem neiscrpan„, ističe Boris Kuzmanović.

Pogledajte video animaciju za knjigu Priče o vuku Stanivuku koju je uradio vizuelni umetnik Dalibor Rajninger:

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.