Naslovna » Izlasci » Akcije » Manifestacija Dan tradicije 2022 i Nagradni konkurs za decu „Srbija, doživi!“
Dan tradicije (fotografiju obezbedio DKCB)
Dan tradicije (fotografiju obezbedio DKCB)

Manifestacija Dan tradicije 2022 i Nagradni konkurs za decu „Srbija, doživi!“

Druga po redu manifestacija Dan tradicije biće održana na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2022.

Organizatori su Dečji kulturni centar Beograd, GO Stari grad i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije.

Nagradni konkurs

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, biće organizovan nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!“ za decu i mlade od pet do 14 godina iz Srbije. Turistička organizacija Srbije ove godine se za darodavce glavnih nagrada obratila dobitnicima prestižne nagrade „Turistički cvet za 2021. godinu“ i Turističkoj organizaciji Zlatibora.

Deca i njihove porodice dobiće putovanje na Zlatibor i vožnju Gold gondolom, boravak u hotelu Kraljevi Čardaci na Kopaoniku i boravak u Etno selu Sunčana reka – Banja Koviljača.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, polazna je tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle radove ocenjivaće stručni žiri. Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Video klipovi, u trajanju do tri minuta, treba poslati putem Wetransfera.

  • Fotografije likovnih radova treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs,
  • literarne radove na literarni.konkurs@dantradicije.rs i
  • video-klipove na video.konkurs@dantradicije.rs,

uz sledeće podatke: ime i prezime učesnika konkursa, uzrast, grad/selo/mesto u kojem učesnik živi, koliko članova broji uža porodica, e-mail i kontakt telefon.

Konkurs je otvoren do 10. septembra 2022. godine. Uručenje nagrada deci i mladima održaće se na velikoj bini na Trgu republike u okviru centralnog programa manifestacije Dan tradicije.

Dan tradicije – program

Pored nagradnog konkursa, na kojem deca mogu osvojiti vredne nagrade, organizatori manifestacije pripremili su izložbu dečijih likovnih radova koja će biti postavljena u Gradskoj opštini Stari grad i interaktivno predavanje arheologa Marka Aleksića koji će u ulozi viteza najmlađima dočarati naše srednjovekovno kulturno nasleđe.

Centralni deo manifestacije održaće se 15. septembra, uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli.

Defile učesnika kreće u 16.30 iz Knez Mihailove ulice, ispred Biblioteke grada Beograda a završava se na Trgu republike, gde od 17.00 počinje svečani koncert.

Na sličan način manifestacija će biti realizovana na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs.

Prijava za učešće na svečanom koncertu na Trgu republike takođe se može pronaći na sajtu a namenjena je svim kulturno-umetničkim društvima iz cele Srbije, dečijim horovima, vokalnim grupama i muzičkim školama. (danubeogradu.rs)