Naslovna » Izlasci » Izložbe » Međunarodni dan pismenosti biće obeležen u Biblioteci DKSG
Biblioteka DKSG: nova čitaonica (foto: DKSG)
Biblioteka DKSG: nova čitaonica (foto: DKSG)

Međunarodni dan pismenosti biće obeležen u Biblioteci DKSG

Međunarodni dan pismenosti obeležava se 8. septembra sa ciljem da se podsetimo na status pismenosti i obrazovanja odraslih i problem nepismenosti.

Prvi put je obeležen 1966, a inicijativu je UNESCO pokrenuo godinu dana ranije. Tema ovogodišnje manifestacije obeležavanja praznika širom sveta je „Transformacije prostora opismenjavanja“ (Transforming Literacy Learning Spaces).

Biblioteka DKSG je u susret obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti otvorila i stavila na raspolaganje studentima novu Čitaonicu za referensni rad i grupno učenje.

U ovom novom prostoru će se nastaviti sa edukacijama iz informacione pismenosti, a studentima će biti na raspolaganju referensna literatura u slobodnom pristupu, izbor literature iz drugih stručnih oblasti i odabrana dela iz književnosti.

Biblioteka DKSG: nova čitaonica (foto: DKSG)
Foto: DKSG

Računari sa pristupom akademskoj mreži i internetu koristiće studentima za pretraživanje, učenje i pisanje akademskih i drugih radova. Ovaj novi, savremeno opremljeni prostor, u čijem nastajanju su učestvovali i sami studenti oslikavanjem jednog zida čitaonice, omogućava studentima rad u grupi, zajednički rad na projektima, timski rad u skladu sa potrebama studiranja i vannastavnih aktivnosti.

U holu Biblioteke je, sa posebnim akcentom na ovogodišnju temu, postavljena izložba knjiga koje ilustruju višemilenijumski napor čoveka da razvije sredstva trajnog čuvanja podataka kroz nastanak i razvoj raznih vrsta pisama i sredstava za pisanje.

Poseban osvrt je na razvoju srpske pismenosti i publikacijama iz fonda Biblioteke Doma kulture „Studentski grad“ kojima će zainteresovani korisnici moći da obogate svoja znanja o ovim temama.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra. (danubeogradu.rs)