Naslovna » Izlasci » Festivali » NORD fest u Beogradu i Sremskim Karlovcima
NORD fest u Beogradu i Sremskim Karlovcima
NORD fest u Beogradu i Sremskim Karlovcima

NORD fest u Beogradu i Sremskim Karlovcima

Treći trg i Srebrno drvo organizovaće NORD fest, manifestaciju namenjenu promovisanju književnosti i kulture nordijskih zemalja u Srbiji.

Prvo izdanje festivala biće održano od 8. do 10. septembra 2022. u Narodnoj biblioteci Srbije, Karlovačkoj gimnaziji i knjižari Treći Trg & Srebrno drvo (Belgrade Design District).

Glavna tema festivala je „Jednakost„, u okviru koje će fokus biti na književnim delima autorki iz Norveške, Danske i Švedske: Ulaug Nilsen, Asta Olivie Nordenhof, Maren Uthaug, Lidije Sandgren i Agnes Lidbek.

Gošća festivala biće norveška književnica Ulaug Nilsen, čija će dva romana „Povest o bolnim vremenima“ i „Daj koliko možeš, uzmi koliko ti treba“ biti predstavljena publici u Narodnoj biblioteci Srbije u četvrtak 8. septembra, uz učešće autorke, prevoditeljke Jelene Vojinović i urednice Jelene Marinkov, i učenicima Karlovačke gimnazije u petak 9. septembra

O delu najvećeg živog norveškog pisca Juna Fosea, sa fokusom na predstavi žene, razgovaraće se sa prevodiocem Radošem Kosovićem, dok će Foseovu poeziju na norveškom i srpskom čitati maturanti Karlovačke gimnazije, Petar Nedeljković i Emina Durić.

Romane danskih autorki Asta Olivie Nordenhof „Dubok džep“ i Maren Uthaug „Srećan kraj“ predstaviće prevodioci Radoš Kosović i Jelena Loma i urednice Katarina Pantović i Emilija Vučićević u petak, 9. septembra u Narodnoj biblioteci Srbije, nakon čega će uslediti premijerna projekcija filma „Leptirov let“, danskog režisera Søren Kragh-Jacobsena.

U subotu, 10. septembra o romanu „Sabrana dela Lidije Sandgren“ i knjizi poezije „Odakle“ Agnes Lidbek, organizatori će razgovarati sa prevoditeljkom sa švedskog Svetlanom Tot u knjižari izdavača u Belgrade Design District-u.

Završni program trećeg festivalskog dana, posvećenog švedskoj književnosti i muzici, biće tradicionalna i popularna švedska muzika u izvođenju harfistkinje Sofije Sibinović.

Programi festivala biće uživo prenošeni na Instagram i Facebook stranicama Trećeg trga, a detaljan program biće dostupan OVDE.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.