Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Sveta Petka – Krst u pustinji
Novi filmovi u bioskopima: Sveta Petka - Krst u pustinji
Novi filmovi u bioskopima: Sveta Petka - Krst u pustinji

Novi filmovi u bioskopima: Sveta Petka – Krst u pustinji

Među novim filmovima koji će se prikazivati od četvrtka, 8. septembra 2022. u bioskopima biće i domaći „Sveta Petka – Krst u pustinji“.

Biografski film je snimljen po priči i romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutrašnjim demonima.

Pratimo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima.

Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Originalni naziv filma: Sveta Petka – Krst u pustinji. Početak prikazivanja: 8. septembar 2022. Dužina trajanja: 123 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2022. Žanr: biografski, drama. Uloge: Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj. Reditelj: Hadži-Aleksandar Đurović.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.