Naslovna » Izlasci » Akcije » Rimska galija „Danuvina Alacris“ na Adi Ciganliji
Rimska galija "Danuvina Alacris" u Beogradu: Karta projekta "Living Danube Limes"
Rimska galija "Danuvina Alacris" u Beogradu: Karta projekta "Living Danube Limes"

Rimska galija „Danuvina Alacris“ na Adi Ciganliji

Rimska galija „Danuvina Alacris“ , replika rimskog broda, biće dostupna Beograđanima tokom ovog vikenda, 17. i 18. septembra 2022, na Adi Ciganliji.

Galija se u okviru projekta „Living Danube Limes“ već mesec dana nalazi na proputovanju kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, a 9. septembra je uplovila u Srbiju.

Brod „Danuvina Alacris“ je autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz 4. veka nove ere. Izgrađen je u Nemačkoj u okviru projekta „Living Danube Limes“ koji finansira Evropska unija, koji uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja u cilju razvoja i zaštite 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu.

„Danuvina Alacris“ će 17. i 18. septembra od 10.00 biti izložena na Adi Ciganliji, u okviru Veslačkog kluba Partizan, a posetioci će moći da uživaju u svojevrnom vremeplovu koji će prirediti kostimirani članovi arheološkog parka Viminacijum.

Rimsko nasleđe koje objedinjuje Podunavlje u 21. veku

U julu 2020. godine je započeo projekat „Living Danube Limes“. Cilj projekta je sprovođenje mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu.

Čak i nakon 2000 godina, rimsko nasleđe je i dalje prisutno i vidljivo duž celog Dunava. Svi glavni gradovi na Dunavu imaju rimsku prošlost, ali takođe mnogi manji gradovi i sela sadrže impresivne rimske ostatke.

Međutim, mnoge od ovih ruševina često nisu dovoljno istražene i ugrožene su prirodnim katastrofama, poput poplava. Nedostatak napora da se ovo nasleđe očuva mogao bi značiti trajni gubitak važnih lokaliteta jednog od najvećih istorijskih pograničnih sistema na svetu. Važnost dunavskog limesa je i u tome što je funkcionisao i kao vojna granica i kao najvažnija trgovinska ruta Rimskog carstva.

Jedan od specifičnih rezultata ovog projekta je autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz 4. veka nove ere.

Brod sa opremljenom posadom krstariće Dunavom između pilot lokacija do decembra 2022, a zatim će biti prikazan na svakom pilot lokalitetu po godinu dana počevši od 2023. godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.