Naslovna » Izlasci » Festivali » Treći Merlinka klasik film festival u Kinoteci
Treći Merlinka klasik film festival u Kinoteci
Treći Merlinka klasik film festival u Kinoteci

Treći Merlinka klasik film festival u Kinoteci

Treći Merlinka klasik film festival biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci od 12. do 18. septembra 2022. uz obeležavanje dva jubileja.

Pored četrnaest filmova, među kojima je i pet premijernih projekcija, biće obeleženo sto godina od rođenja italijanskog reditelja i pisca Pjera Paola Pazolini i četrdeset godina od smrti nemačkoj reditelja Rajnera Vernera Fasbindera.

Festival u ponedeljak, 12. septembra od 18.00, premijerno otvara domaći dokumentarni film „Borba koja traje“ u režiji Aleksandra Nikolića, koji prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji, personalizujući je putem životnih priča i ispovesti sagovornika koji žive sa HIV-om. Film oslikava istorijske promene i razvoj epidemije, te govori o društvenoj panici i stigmi koja se obrušava na obolele od HIV-a. Posle projekcije filma biće organizovan razgovor sa autorom.

U utorak, 13. septembra, biće premijerno prikazani nagrađivani švedski igrani filmovi „Nešto mora da se slomi“ u režiji Ester Martin Bergsmark – o strasnoj ljubavi između Sebastijana koji želi da bude žena i Andreasa koji nije gej – i „Moj otac Marijana“ u režiji Martena Klingberga, koji prati sveštenika iz malog grada koji odlučuje da nastavak svog života živi kao Marijana.

Petak, 16. septembar, rezervisan je za svetsku premijeru slovenačkog dokumentarnog filma „LGBT_SLO_1984“ u režiji Borisa Petkoviča. Film prati rađanje slovenačke LGBT scene 1984. godine kada je organizovan Magnus gej kulturni festival u okviru koga prvi LGBT filmski festival u Evropi.

Posle filma biće organizovan razgovor sa autorima filma Borisom Petkovičem, Suzanom Tratnik i Romanom Kuharom, kao i sagovornikom u filmu, aktivistom Kurtom Kricklerom iz Beča. Tema razgovora biće proširena i na istoriju razvoja LGBT scene u republikama bivše SFRJ.

Vikend, 17. i 18. septembar, rezervisani su za projekcije filmova Pjera Paola Pazolinija kao što su „Cvet 1001 noći“ (1974), „Teorema“ (1968), „Kenterberijske priče“ (1972) i „Salo, ili 120 dana Sodome“ (1975). Pazolini je snimio više od dvadeset filmova za koje je nagrađen Zlatnim i Srebrnim medvedom u Berlinu, nominovan za Zlatnu palmu u Kanu i Zlatnog medveda u Veneciji. Svirepo je ubijen u 52. godini 1975. godine.

Pored ovih biće prikazani i američki filmovi „Filadelfija“ Džonatana Deme iz 1993. godine, nikada do sada u Srbiji prikazani „Ružičasti narcis“ Džejmsa Bidguda iz 1971. i „Ponoćni kauboj“ Džona Šlesingera iz 1969; nemački filmovi „Kerel“ Rajnera Vernera Fasbindera iz 1982. i „Posledica“ Volfganga Petersena iz 1977. i srpski film „Parada“ Srđana Dragojevića iz 2011.

Ceo program sa satnicom objavljen je na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.