Naslovna » Izlasci » Tribine » Tribina „Beograd za početnike“: Lov na izgubljeno blago Čukarice
Tribina "Beograd za početnike": Lov na izgubljeno blago Čukarice
Tribina "Beograd za početnike": Lov na izgubljeno blago Čukarice

Tribina „Beograd za početnike“: Lov na izgubljeno blago Čukarice

U okviru Dana evropske kulturne baštine, 23. septembra 2022 od 18.30 biće održana tribina „Beograd za početnike“ u Galeriji ’73, na Banovom brdu.

Arheološka nalazišta stara hiljadama godina, zatrpani lagumi, zaboravljeni tuneli, podzemne vojne baze i skriveni nacistički bunkeri, napuštene fabrike i pećine predstavljaju kulturno i prirodno blago Čukarice.

Mnoga od ovih mesta tavore u nemaru i zaboravu, mnoga su baš zbog toga uzurpirali nesavesni pojedinci za ličnu korist. U okviru ovogodišnje teme Dana evropske baštine ovo će biti podsećanje na naše zaboravljeno i često, nažalost, izgubljeno održivo nasleđe.

Kako je nastala impozantna fabrika iz doba Obrenovića – biser industrijskog nasleđa Evrope? Zašto su se krajem 19. veka za Čukaricu otimali investitori iz Belgije, Engleske, Nemačke, Austrije, pa čak i iz Japana? Kako su početkom 20. veka u krvi ugušeni radnički štrajkovi? Gde u Beogradu, osim na Slaviji, postoji spomenik Dimitriju Tucoviću? Gde još u Beogradu, osim u Botaničkoj bašti, možete da vidite retke, ugrožene i zaštićene vrste domaćih i egzotičnih vrsta biljaka sa svih strana sveta?ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Tribina „Beograd za početnike“ ovoga puta je „Lov na izgubljeno blago Čukarice“, neprocenjivo održivo nasleđe Beograda i Srbije. Gost moderatorke i autorke tribine Smiljane Popov biće arheolog Rade Milić iz Centra za urbani razvoj. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.