Naslovna » Izlasci » UTVS: Besplatne edukativne šetnje po Beogradu do 8. oktobra 2022.
Besplatne edukativne šetnje (foto: Nemanja Nikolić)
Besplatne edukativne šetnje (foto: Nemanja Nikolić)

UTVS: Besplatne edukativne šetnje po Beogradu do 8. oktobra 2022.

Kao i svake godine, Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS) promoviše srpsko kulturno i prirodno nasleđe besplatnim edukativnim turama po gradu.

U okviru manifestacije Dani evropske baštine pre nekoliko dana već je održana jedna šetnja – „Dunavska promenada“ – a planirano je još pet, do 8. oktobra 2022.

UTVS – program za septembar i oktobar 2022.

Subota, 24. septembar 2022. (14.00)
Biciklistička tura – Prirodnjački piknik na kanalima Savskog nasipa

 • Vodič: Slavica Jovanović
 • Mesto okupljanja: kraj Savskog šetališta i biciklističke staze iznad okretnice autobusa u bloku 45 (Dr Ivana Ribara). Doći svojim ili iznajmljenim boljim biciklom, idealnim za offroad.
 • Vreme trajanja obilaska: 3-4 sata

Cilj ture je upoznavanje sa prirodnim bogatstvom flore i faune koje se nalazi na svega pola sata udaljenosti od novobeogradskih blokova. On- i offroad vožnja preko poljskih puteva i uživanje u prirodi. Opuštanje i piknik pored vode na kanalima Galovica i Petrac, fotografisanje prirode. Posmatranje ptica, branje lekovitog bilja, bobica zove za marmeladu i jestivog bilja koje budemo usput našli.

Nedelja, 25. septembar 2022. (11.00)
Biciklistička tura – Nesvrstani biciklistički glam-piknik u Parku prijateljstva i romantični Gardoš

 • Vodič: Slavica Jovanović
 • Mesto okupljanja: Brankov most, proširenje mosta iza autobuskog stajališta ispod Kosančićevog venca
 • Vreme trajanja obilaska: 3-4 sata

Vožnja biciklističkom stazom preko Brankovog mosta, pored Skejt parka, TC Ušće uz Bulevar Nikole Tesle. U Parku prijateljstva pravimo pauzu i pričamo o Pokretu nesvrstanih i istorijatu parka. Pravimo kratak piknik u stilu Broza i Jovanke, evociramo uspomene na kulturnu diplomatiju nekadašnje Jugoslavije, fotografišemo se, a potom nastavljamo dalje ka hotelu Jugoslavija i Zemunu. Preko centra Zemuna penjemo se na Gardoš do Milenijumske kule, fotografišemo i uživamo u romantičnom pogledu na Dunav i grad. Vožnja nazad.

Subota, 1. oktobar 2022. (11.00)
Vračarski plato i Karađorđev park

 • Vodič: Jasmina Ćirić
 • Mesto okupljanja: kod spomenika Karađorđu
 • Vreme trajanja obilaska: oko jedan i po sat

Mesto sastajanja je kod spomenika Karađorđu, odakle se, posle uvodne priče o Vračarskom platou i njegovim značajnim mestima, prvo spuštamo u Karađorđev park i obilazimo isti, pa se potom vraćamo na plato ispred Hrama Sv. Save, gde prvo sledi priča o Narodnoj biblioteci i samom Hramu, a onda ulazimo u Hram i posle, ukoliko ima zainteresovanih, i u malu crkvu „Sv. Save“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Četvrtak, 6. oktobar 2022. (14.00)
Beograd u doba Rimljana – Arheološko nalazište Antički Singidunum

 • Vodič: Milena Vasiljević Vern
 • Mesto okupljanja: Delijska česma, Knez Mihailova ulica
 • Vreme trajanja obilaska: oko dva i po sata

Pridružite nam se u šetnji antičkim Singidunumom i saznajte gde je bio rimski vojni logor, a gde gradsko naselje, kako su se pružale gradske ulice, gde je bio forum, a gde hramovi, gde su Rimljani sahranjivali svoje mrtve, a gde su bile terme. Saznajte kako je Beograd izgledao u doba Rimljana i upoznajte deo istorije o kom retko imate prilike da čujete!

Subota, 8. oktobar 2022. (11.00)
Pionirski park

 • Vodič: Jasmina Ćirić
 • Mesto okupljanja: kod fontane Devojka sa krčagom
 • Vreme trajanja obilaska: oko jedan i po sat

Nekada Dvorska bašta, a danas javni park, Pionirski park u sebi čuva priče o nekadašnjim dvorovima i izuzetnom zelenilu posađenom kako bi oplemenilo prostor oko ovih važnih i lepih zdanja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.