Naslovna » Izlasci » Akcije » Dečija nedelja 2022.
Dečija nedelja 2022. (detalj sa plakata)
Dečija nedelja 2022. (detalj sa plakata)

Dečija nedelja 2022.

Dečija nedelja 2022, pod sloganom „Šta detetu treba da raste do neba!?“, biće održana od 3. do 9. oktobra u organizaciji Prijatelja dece Srbije.

Da bi deca živela u podsticajnom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, u atmosferi punog poštovanja dečijih prava prema međunarodnim i domaćim pozitivnim propisima, neophodno je da svi društveni akteri rade zajedno na podršci porodici i roditeljstvu, uključujući alternativne oblike, čime se obezbeđuje dostojanstven život i podsticaj porodici i deci koja u njoj odrastaju.

U Palati Srbija, 3. oktobra od 11.00, biće svečano otvorena Dečija nedelja 2022, a dan kasnije u Narodnoj skupštini od podneva predviđena je Sednica učeničkih parlamenata. Skup predstavnika učeničkih parlamenata iz dvadeset opština u Srbiji biće organizovan pod nazivom „Moje je pravo da živim zdravo – Doprinos dece i mladih u zaštiti životne sredine“.

Dečija nedelja 2022 – program

Sreda, 5. oktobar 2022. (12.00) – Medija centar
Javna debata: „Šta detetu treba da raste do neba!? – Podrška porodici za podsticajno roditeljstvo u ranom razvoju dece“

Četvrtak, 6. oktobar 2022. (13.00) – Narodni muzej u Beogradu
Dodela Nagrade „Neven“ i priznanja „Dobra igračka“

Petak, 7. oktobar 2022. (12.00) – Ustanova Voždovački centar „Šumice“ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)
Festival dečijeg stvaralaštva
Prezentacija dečijeg stvaralaštva, kreativne radionice, predstavljanje aktivnosti udruženja koja se bave decom, izložba dečijih radova.

Subota, 8. oktobar 2022. – online nacionalni događaj
„Roditeljstvo kroz generacije“
Link će biti objavljen naknadno na društvenim mrežama Prijatelja dece Srbije.

Nedelja, 9. oktobar 2022. – online nacionalna kampanja
„Šta mi treba da rastem do neba!?“
U okviru kampanje deca svih uzrasta biće pozvana da fotografijom, videom, crtežom, postom na društvenim mrežama uzmu učešće na konkursu. Deca i roditelji, kao i učenici i nastavnici, deca i vaspitači imaće povod da zajedno kreiraju sadržaj. Odrasli će imati priliku da se prisete dečije perspektive, svog detinjstva, da bi bolje razumeli šta je ono što deca smatraju važnim za njihov razvoj. Sadržaj će postavljati na društvene mreže sa heštegom #rastemdoneba.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.