Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Strahinja Banović
Novi filmovi u bioskopima: Strahinja Banović (foto: Aleksandrija Ajduković)
Novi filmovi u bioskopima: Strahinja Banović (foto: Aleksandrija Ajduković)

Novi filmovi u bioskopima: Strahinja Banović

Nagrađivani film reditelja Stefana Arsenijevića, „Strahinja Banović“, prikazivaće se u bioskopima od četvrtka, 13. oktobra 2022.

Specijalna projekcija će biti organizovana u Dvorani KCB (13. oktobar, 20.00) uz prisustvo reditelja i autorske ekipe, a posle projekcije biće upriličen i razgovor sa njima.

Povodom početka prikazivanja filma, Arsenijević je izjavio:

„Posebno mi je važna domaća publika, jer ona ovaj film može da razume mnogo bolje i dublje nego publika u svetu. Inspirisani najlepšom ljubavnom pričom naše kulture trudili smo se da napravimo nešto novo i drugačije, nešto savremeno i izazovno, a da istovremeno ostanemo verni izvornom duhu narodne pesme. Nadam se da će publici naše viđenje ‘Banović Strahinje’ biti uzbudljivo i emotivno“.

Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom „Banović Strahinja“ smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize.

Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. Ababuo nestaje bez objašnjenja. U potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih – iz ljubavi.

Film „Strahinja Banović“ je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. „Strahinja Banović“ je do sada učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade.

Evropska filmska akademija uvrstila je „Strahinju Banovića“ u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini je većinski film iz našeg regiona u konkurenciji za ovogodišnjeg „evropskog Oskara“.

Originalni naziv filma i srpski naziv: As Far As I Can Walk / Strahinja Banović. Početak prikazivanja: 13. oktobar 2022. Dužina trajanja: 92 minuta. Države i godina proizvodnje: Srbija, Francuska, Luksemburg, Bugarska, Litvanija / 2021. Žanr: drama. Uloge: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić. Reditelj: Stefan Arsenijević.
(danubeogradu.rs)

loading...