Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Obavezne zimske gume od 1. novembra 2022.
Obavezne zimske gume (foto: Pixabay)
Obavezne zimske gume (foto: Pixabay)

Obavezne zimske gume od 1. novembra 2022.

Kao i svake godine i ove, od 1. novembra 2022, obavezne su zimske gume, tj. po Zakonu o saobraćaju – obavezna je upotreba zimske auto-opreme.

Po Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva se da vozila moraju da budu opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku obavezno imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prianjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prianjanja. Oprema za povećanje prianjanja (lanci i slično) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od šest do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu.

Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

Zimske gume su obavezne do 1. aprila 2022.

Univerzalne gume

Univerzalne gume (all season) su, naravno, dozvoljene umesto zimskih guma.

Ove gume su sve popularnije jer su ih proizvođači u poslednjih nekoliko godina usavršili. Polemike i dalje traju (šta je bolje: sezonske ili univerzalne), ali sve više vozača je naklonjeno univerzalnim gumama, bar što se tiče vožnje u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

loading...