Naslovna » BG svaštara » Književnost » Sajam knjiga 2022: Posetite štand Kreativnog centra
Sajam knjiga 2022: Posetite štand Kreativnog centra
Sajam knjiga 2022: Posetite štand Kreativnog centra

Sajam knjiga 2022: Posetite štand Kreativnog centra

Na štandu Kreativnog centra na Sajmu knjiga u Beogradu, od 23. do 30. oktobra 2022. čitaoce očekuje preko 1000 naslova domaćih i stranih autora.

Biće priređeno druženje s piscima i ilustratorima, a kupce knjiga očekuju i sajamski popusti do 25%!

Kreativni centar ove godine navršava 33 godine rada i ima iza sebe blizu 1500 objavljenih knjiga.

„U periodu pandemije uspeli smo da održimo produkciju u gotovo istom obimu i kvalitetu kao i u redovnim uslovima – sedamdeset knjiga godišnje. Polovinu čine domaća izdanja, najčešće bogato ilustrovana, što smatramo podvigom ali i obavezom – da i u teškim godinama, uprkos svemu, podržimo naše najbolje stvaraoce za decu. U periodu od prethodnog Sajma knjiga održanog 2019. godine objavili smo stotinak prevoda sa različitih jezika. Radi se o knjigama vrhunskih autora, čime nastavljamo svoju misiju da deci približimo izdanja iz drugih kultura koja će podstaći njihovu kreativnost, kritičko mišljenje i pomoći im da bolje razumeju svet oko sebe, a roditeljima pružimo pouzdan oslonac u vaspitavanju dece kroz sve razvojne izazove“, ističe direktorka Ljiljana Marinković.

Tokom sajamske nedelje popust od 25% važiće i u knjižarama Kreativnog centra u Beogradu i Nišu, kao i na sajtu www.kreativnicentar.rs. Za sve porudžbine putem sajta u iznosu većem od 1000 dinara, isporuka na teritoriji Srbije biće besplatna,

»»» Prelistajte novi katalog Kreativnog centra

»»» Pogledajte program potpisivanja na štandu Kreativnog centra

Kreativni centar na Sajmu knjiga – izdvajamo…

Mi nezaustavljivi - Harare

Mi nezaustavljivi – Kako smo osvojili svet je knjiga za decu autora svetskog bestselera Sapijens Juvala Noe Hararija. U ovoj neverovatnoj, pomalo misterioznoj ali istinitoj priči, pronalazimo odgovor na pitanje kako su ljudi postali najmoćnija bića na planeti Zemlji. Prateći seobe naših praprapredaka koji su krenuli iz Afrike, saznaćemo kako su nam se stomaci smanjili zbog vatre, šta nam fudbal govori o značaju saradnje i dogovora među ljudima, zašto je novac najbolja bajka na svetu i još mnogo toga drugog. Mi nezaustavljivi – Kako smo osvojili svet je priča o istoriji čovečanstva koja podstiče decu da postavljaju pitanja i da se uče kritičkom mišljenju o prošlosti, kako bi bolje razumeli društvene probleme koji nas danas okružuju.

Stripoterapija

Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u Kreativni centar. U pitanju je kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o procesu psihoterapije, tj. o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju. U želji da samoj sebi olakša i približi proces psihoterapije kroz koji je prolazila, autorka, introvert po prirodi, krenula je da crta, verno ali i duhovito i empatično predstavljajući odnos između klijentkinje i terapeutkinje.

„Stripoterapija je ubrzo postala mnogo više od interne šale. Stripove sam počela da objavljujem na društvenim mrežama. Najčešći komentar bio je: Ovo sam ja! Reakcije su me motivisale i ohrabrile. Shvatila sam da mnogi dele moje iskustvo. Ovo nisu stripovi samo o meni, već o svima nama“, navela je autorka Ana Petrović.

Autorka Ana Petrović potpisivaće knjigu Stripoterapija na Beogradskom sajmu knjiga na štandu Kreativnog centra u subotu, 29. oktobra, od 16.00 do 18.00 i u nedelju, 30. oktobra od 12.00 do 14.00.

Knjiga ZEMUN (1717-1934) namenjena je svima koji žele da saznaju kako se živelo na području Zemuna tokom dvesta godina istorije. U tom multietničkom gradu, pored Srba koji su bili najbrojniji narod, živeli su Nemci, Grci, Cincari, Jevreji, Hrvati i Česi. Donoseći svoje običaje i baveći se različitim poslovima, stanovnici su uticali na kulturno-istorijski razvoj grada i društvene odnose. Napredak se odvijao ubrzano, pa je po nekim ocenama s početka XIX veka Zemun bio najlepši i najbogatiji grad u pograničnoj oblasti Habzburške monarhije.

Autorka knjige dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, odličan je poznavalac Zemuna. Kao žiteljka tog grada u ovoj knjizi ona čitaocima približava istorijske događaje, znamenita mesta i građevine. Takođe, upoznaje ih sa brojnim ličnostima značajnim za grad – ljudima koji su u njemu boravili ili ga gradili, koji su kroz Zemun prolazili, o njemu pisali i pevali. Iskreno i odmereno govori o najlepšim gradskim mestima i o svemu čime se Zemunci danas ponose.

Pažljivo izabran ilustrativni materijal u knjizi sastoji se od izuzetnih i životnih ilustracija Miroljuba Milutinovića Brade i bogatog foto-materijala iz muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Zemun - vizual

Autorka Čedomila Marinković potpisivaće knjige Jevreji u Beogradu (1521-1942) i Zemun (1717-1934) na Beogradskom sajmu knjiga na štandu Kreativnog centra u četvrtak, 27. oktobra, od 17.00 do 18.00.

Priručnik za kreativno pisanje pod nazivom Putovanje u središte priče namenjen je starijim osnovcima, a nastao je s namerom da omogući mladim ljubiteljima čitanja i pisanja da zavire u svet priča, otkriju brojne tajne spisateljskog zanata i ujedno razviju veštinu pisanja.

Autorka priručnika je Anđelka Ružić, profesorka srpskog jezika i književnosti i urednica u izdavačkoj kući Kreativni centar. Već dugi niz godina sarađuje s našim najboljim piscima i stvaraocima za decu i mlade pomažući im da na najbolji mogući način iskažu svoje književne talente. Na obostranu radost i zadovoljstvo, ta saradnja rezultirala je brojnim knjigama koje su dobile najveće domaće književne nagrade. Priručnik je ilustrovao i dizajnerski uobličio ilustrator Mladen Anđelković. Verujemo da će čitaocima ovakva likovna interpretacija približiti sadržinu knjige i podstaći njihovo uživanje u čitanju i pisanju.

Mali pas velikog srca prva je knjiga za decu autorke Sunčice Ćirković, sa ilustracijama Katarine Đurić, namenjena mlađim osnovcima, kao i svima koji gaje ljubav prema kućnim ljubimcima. Autorka nas upoznaje sa Markom, dečakom koji je bio usamljen pošto nije imao nijednog prijatelja. Kada je upoznao malog žutog psa, lutalicu iz kraja, njegov život se promenio u potpunosti. Vili je postao njegov kućni ljubimac i uz njega je Marko stekao neke sasvim nove prijatelje. Čak su zajedno u obračunu sa zlikovcem iz kraja obojica pokazali i veliku hrabrost.

Ovaj roman šalje važnu poruku da nas prijatelji uopšte, a ljubimci posebno, oplemenjuju i otvaraju prema životu na najbolji mogući način. Uči nas i tome da ljubav i dobrota, kao i spremnost da se žrtvujemo za druge, predstavljaju prave kvalitete jedne osobe.

(danubeogradu.rs)

loading...