Naslovna » Izlasci » Festivali » 28. Festival autorskog filma u Beogradu i širom Srbije
28. Festival autorskog filma: Duhovi ostrva
28. Festival autorskog filma: Duhovi ostrva

28. Festival autorskog filma u Beogradu i širom Srbije

Od 25. novembra do 2. decembra 2022. biće održan 28. Festival autorskog filma (FAF), a vizuelni identitet posvećen je Žan-Liku Godaru.

Velikan francuske i svetske kinematografije, najznačajniji je predstavnik „Novog talasa“ i jedan od najuticajnijih autora, a ostaće zapamćen po svojim smelim i snažno političkim delima, među kojima su „Do poslednjeg daha“ (1960) i „Ludi Pjero“ (1965), ali i po večnoj želji za traganjem za novim filmskim jezikom.

Plakat festivala je dizajnirao Marko Vuleta-Đukanov (aka Floating Bstrd).

28. Festival autorskog filma

Na FAF-u će biti održana tribina posvećena Godarovom opusu, kao i projekcija filma „Zbogom jeziku“ (3D).

Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti najbolja savremena filmska ostvarenja koje odlikuje jedinstven stil i različiti tematski koncepti autora i autorki. Publika će imati priliku da pogleda pobednike svetskih festivala, kao i filmove reditelja koje šira javnost voli i odlično poznaje.

REPERTOAR 28. Festivala autorskog filma

Kroz filmske priče (više od 70 filmova) vodiće nas centralne programske celine, glavni i takmičarski program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža jadranskih festivala predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija festivala biće MTS dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Festival autorskog filma će u petak, 25. novembra od 19.00 i 21.30 u Velikoj sali MTS dvorane otvoriti film „Duhovi ostrva“ (The Banshees of Inisherin) autora Martina Mekdone.

Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala najavio je filmove takmičarskog i glavnog programa o kojima je, između ostalog rekao:

– U ovogodišnjem takmičarskom programu biće prikazano 12 ostvarenja koja čine filmovi selektovani sa svih kontinenata (izuzev Australije), a polovinu čine ostvarenja iz zemalja Trećeg sveta, kao i filmovi sa severa i zapada Evrope. Drago mi je da značajan deo čine rediteljke veoma posebne u svom autorskom izrazu (Sanjam električne snove – Valentina Maurel, Posle sunca – Šarlot Vels i Kraljevi sveta – Laura Mora).

– Ove godine sigurno ima preko osam filmova koji su ravnopravni kandidati za nagradu za najbolji film. Selektovani filmovi dodiruju neke kritične tačke društva, kastinsku tradiciju (Joyland, Saim Sadik), ili nasleđe vojne hunte (Autobiografija, Makbul Mubarak) ili prikazuju malignu agresivnost koja se pojavljuje u jednom savršeno sterilnom društvu (Predivna stvorenja, Gudmundur Arnar Gudmundson), kao i odsustvo institucija (Sigurno mjesto, Juraj Lerotić). Posebno mi je drago da su u programu i filmovi sa Balkana (Da li ste videli ovu ženu? – Dušan Zorić, Matija Gluščević, Poslevode – Dane Komljen i Sigurno mjesto) koji su potpuno drugačiji od onoga što smo navikli da gledamo u bioskopima. Gledamo da nastavimo tradiciju da autorski festival prikazuje nešto što je van serije – najavio je Vučinić.

Festival će zatvoriti film „Kit“ (The Whale) Darena Aronofskog, američkog filmskog reditelja, producenta i scenariste.

Više informacija pročitajte ovde.

(danubeogradu.rs)

loading...