Naslovna » Izlasci » Festivali » 6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije / Paralel Vision
6. Festival muzičkog filma - Paralelne vizije / Paralel Vision (detalj sa plakata)
6. Festival muzičkog filma - Paralelne vizije / Paralel Vision (detalj sa plakata)

6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije / Paralel Vision

Od 17. do 23. novembra 2022, u Jugoslovenskoj kinoteci i Art bioskopu Kolarac biće održan 6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije / Paralel Vision.

Biće prikazano dvanaest dokumentarnih i igranih filmova, kojima je zajednička tema muzika.

Festival otvara najnoviji dokumentarac „Aleluja„, o večnoj legendi Leonardu Koenu, a pratiće ga i dokumenti o pola veka kultnog benda King Crimson, te londonskom poš džez klubu Ronnie’s.

Tu su takođe i moćne društveno-istorijske priče poput dokumentarnog filma, sa elementima igranog, „Rudeboy: Priča o Trojan Records„, o ska i rege subkulturi u Velikoj Britaniji sedamdesetih, koja se istovremeno bavi i položajem Jamajčana koji su je svojim dolaskom u London i pokrenuli.

Ljubiteljima čuvene liverpulske četvorke („Bitlsi i Indija“), biće interesantno da saznaju šta zapravo stoji iza fasciniranosti Pola i ekipe Maharišijem i kultom joge i Indije, koje su krajem šezdesetih, možda baš Bitlsi i preneli u zapadnu pop kulturu.

Kada je reč o brit popu, stiže nam prava poslastica, od autora Trejnspotinga, Denija Bojla i Irvina Velša, „Knjiga postanja: Creation Records„, britanski urnebesni biopik o Alanu Mekgiju, čoveku koji je kreirao masovni uspeh Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal Scream…

Publika će moći da otkrije i šta se krije u bogatoj i do sada skrivanoj arhivi „odbeglog“ člana Rolingstonsa, Bila Vajmana („Onaj tihi“), kao i da pogleda analitičnu rekonstrukciju poslednjih nedelju dana života Džona Lenona.

Pločama, kolekcionarstvom i ponovo subkulturama, bavi se i dokumentarac o dve decenije kultne njujorške prodavnice ploča „Druga muzika“ (Other Music).

Jedan segment programa posvećen je ženama u muzici i pop kulturi: tu je priča o Lidiji Lanč, njujorškoj pankerki i buntovnici u sedmoj deceniji života, a paralelno i autentični dokument o mladoj australijskoj rok zvezdi Kortni Barnet, koja se, uprkos slavi i uspehu, kao i znatan deo Z generacije, bori sa anksioznošću i napadima panike.

U ozbiljnu društvenu temu seksualnog zlostavljanja u šou biznisu, upustili su se autori dokumentarca „Skloni pogled„, koji se bazira na svedočenjima žena koje su nekada bile tinejdžerke i obožavateljke poznatih rokera (Led Zeppelin, Guns ‘n’ Roses, Aerosmith…).

Karte po ceni 300 dinara, u prodaji su na blagajnama Kinoteke i Art bioskopa Kolarac.

Žurke, izložbeni i tribinski program su takođe deo Paralelnih vizija (→ sajt festivala).

6. Paralelne vizije – program

6. Paralelne vizije - program

(danubeogradu.rs)

loading...