Naslovna » Porodica » Deca » Dani opere na Čukarici, 15. i 17. novembra 2022.
Dani opere za decu (fotografiju obezbedio KC "Čukarica")
Dani opere za decu (fotografiju obezbedio KC "Čukarica")

Dani opere na Čukarici, 15. i 17. novembra 2022.

U cilju edukacije najmlađih sugrađana, u utorak i četvrtak, 15. i 17. novembar 2022, biće održana manifestacija Dani opere na Čukarici.

Deca će imati priliku da odgledaju operu „Snežana“, koja je urađena po motivima bajke „Snežana i sedam patuljaka“.

U operi su slikovito i razigrano urađene scene ove poznate priče od momenta kad je Snežana, ostavljena u šumi, naišla na kućicu patuljaka pa sve do ulaska princa koji spasavanjem Snežane dovodi priču do srećnog završetka.

Široke fraze pevačkih deonica, ansambli, kao i dočaravanje drame u delu, podseća na dela velikih italijanskih kompozitora. Napisao ju je naš istaknuti kompozitor Petar Krstić, 1912. godine. Ovo je prva opera za decu nastala na našim prostorima.

Izvođenje opere za decu predstavlja jednu neophodnost u vaspitanju dece. Izgradnja muzičkog ukusa kod dece je vrlo važna jer definiše kasnije afinitete prema muzici. Mogućnost učestvovanja dece u dečijim operama doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju ličnosti. Dečije opere bi trebalo da budu deo stalnog repertoara svakog pozorišta, navode organizatori iz KC „Čukarica“ i Udruženja umetnika „Visoko C“. (danubeogradu.rs)

loading...