Naslovna » Izlasci » Akcije » Novo groblje: Besplatni vođeni obilazak, 6. novembar 2022.
Besplatan obilazak Novog groblja (foto: beograd.rs)
Besplatan obilazak Novog groblja (foto: beograd.rs)

Novo groblje: Besplatni vođeni obilazak, 6. novembar 2022.

Besplatni vođeni obilazak Novog groblja biće organizovan u nedelju, 6. novembra 2022. od 11.00, trajanje obilazaka je 120 minuta.

Mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50), saopšteno je iz JKP „Pogrebne usluge“.

Ova tura je posvećena književnicima i pesnicima dvadesetog veka, tvorcima duha, ljudima koji su svojim idejama i delima krčili put ka modernosti i savremenosti.

„U okviru bogate riznice Novog groblja i sećanja na živote koje čuvaju njegove aleje i kameni svedoci sećanja izdvojićemo priče o buntovnicima duha, večitim Odisejima, ljudima o kojima je mnogo pisano, ali nikad dovoljno jer se uvek nešto može dodati i otkriti.

Ovo je prilika da se podseti na velike duhove novog vremena, koji su dubokom emocijom prožimajući sudbinu čoveka i sveta, uplićući vlastitu emociju i dušu, neretko nalazeći se u teškim životnim i emocionalnim situacijama, stvarali dela koja su nadrasla ove prostore, kao i vreme u kome su nastala.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U okviru ovonedeljne šetnje prisetićemo se priče o književnicima koji su u isto vreme bili diplomate, prisetićemo se priče o poslednjem dvoboju kod nas, priče o jednom čuvenom ljubavnom trouglu, ali i priče o zavisti sredine prema onima koji izlaze iz okvira prosečnosti“, najavljuje dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnost, koja će biti i vođa ovog obilaska.

Više informacija: info@beogradskagroblja.rs.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.