Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Čuvanje dece i starih, dadilje i bejbisiterke
Dijaspora online: Čuvanje dece i starih, dadilje i bejbisiterke (foto: Pexels)
Dijaspora online: Čuvanje dece i starih, dadilje i bejbisiterke (foto: Pexels)

Čuvanje dece i starih, dadilje i bejbisiterke

Današnji način života, u skladu sa svakodnevnim obavezama, diktira potrebu da deca imaju dadilju ili bejbisiterku ili neku drugu stručnu osobu koja ima iskustva u čuvanju dece, pa čak i čuvanju beba.

Razlika između dadilja i bejbisiterke

Dadilje su osobe koje su zaposlene da brinu o detetu, da sa detetom rade i da ga edukuju.

Radno vreme dadilja je celodnevno, jer tako imaju mogućnost da prate dete i da shodno uzrastu, razvijaju i usavršavaju sa detetom njegove sposobnosti. Dakle one su u potpunosti posvećene razvoju deteta i imaju punu odgovornost kada je u pitanju sve što je vezano za dete dok su roditelji odsutni: obroci, domaći zadaci, igra, pomoć u kući.

Sa druge strane, bejbisiterka ima drugačije obaveze, a to je da pričuva dete u datom terminu, presvuče ga, nahrani i zabavi. Od nje se u praksi ne očekuje nikakav vid edukacije deteta.

Bebisiterke su pravo rešenje za roditelje kojima je potrebno da u toku dana imaju dodatnu pomoć od nekoliko sati.

Podrška starijim osobama

Dijaspora online: Čuvanje dece i starih, dadilje i bejbisiterke (foto: Pexels)
Foto: Pexels

Kod starijih osoba se javlja potreba za podrškom jer njihovi zdravstveni problemi sa godinama postaju hronični i složeni. Prisustvo više hroničnih stanja u isto vreme je učestala pojava u poznim godinama.

Starije osobe mogu da razvijaju gerijatrijske sindrome kao što su slabost, urinarna inkontinencija i sklonost padovima, koji ne potpadaju u kategorije bolesti, ali zahtevaju pažnju i pomoć.

Podrška starijoj populaciji, kao i pružanje usluga usredsređenih na ono šta je starijim ljudima potrebno ili šta oni žele, izazov je kako kod nas tako i u inostranstvu.

Da bi se na ove potrebe efikasno odgovorilo, važno je prvo razumeti njihove osnovne potrebe, kao i širi kontekst u kome oni žive i komuniciraju. Često je potrebno starijoj populaciji organizovati neku vrstu pomoći u kući pa i čuvanje starijih.

Kako naći ovakav posao

Na oglasnim sajtovima kao što su Dijaspora oglasi možete pronaći veliku ponudu ovakvih poslova u inostranstvu u kategoriji čuvanje dece i starih.

Na ovom sajtu se svakodnevno postavljaju oglasi za pomoć u kući, kao i zbrinjavanje starih ili nemoćnih osoba.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.