Naslovna » Izlasci » Muzej grada Beograda: Novogodišnji program
Muzej grada Beograda - novogodišnji program: Konak kneginje Ljubice (foto: Nemanja Nikolić)
Muzej grada Beograda - novogodišnji program: Konak kneginje Ljubice (foto: Nemanja Nikolić)

Muzej grada Beograda: Novogodišnji program

Muzej grada Beograda organizovaće novogodišnje programe u izložbenim prostorima pod nazivom „Ljubav i moda u Beogradu, Beograd – evropski grad“.

Kroz muzejsku postavku na otvorenom, kioska Duvan – koji će biti mesto prodaje knjiga, Beli PKB – u vidu DJ kabine i K67 – kao mesto prodaje čuvenih prehrambenih proizvoda iz tog perioda.

Ideja je da se predstave tri decenije života u Beogradu (šezdesete, sedamsdesete i osamdesete) i godine kada je Beograd otvorio svoja vrata prema Evropi. Prikazati najmlađim i najstarijim sugrađanima, kao i svim gostima grada vreme u koje je stvaran moderan grad u kome sada živimo.

Posetioci će imati priliku da vide izložbu „Ulice Beograda“ koja prikazuje ljubav, modu i nove životne navike Beograđana uz izložbu advertising plakata, najmlađi će imati mogućnost da učestvuju u dečijim radioncama, biće organizovan i muzički program kao i modne i plesne tematske performanse evociranje atmosfere sa hostesama kostimiranim u uniforme i haljine tog doba.

Sve to će se odigravati na Trgu republike od 28. do 31. decembra 2022.

Noć legata

Muzej grada Beograda otvoriće svoja vrata i omogućiti posetiocima šetnju kroz legate Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice.

Konak kneginje Ljubice je najstariji dvor na teritoriji naše prestonice, spomenik kulture u najvišoj kategoriji zaštite. Palata iz sredine 19 veka, dom naše princeze, kneginje Ljubice, mesto svedočanstva nekih davnih, potpuno različitih vremena, mesto sagrađeno kao ženski dvor, mesto u kome su žene živele potpuno drugačije nego danas, a opet mesto u kome su se donosile važne odluke i u kome se čuvao trezor tadašnje države.

Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Muzej Paje Jovanovića poklon je našeg najvećeg slikara 19. veka Muzeju grada Beograda, nepocenjivo umetničko, ali i istorijsko blago. Rekonstruisani bečki atelje velikana srpske likovne umetnosti i jedinog umetnika sa ovih prostora čije slike dostižu vrtoglave cene na aukcijama u najvećim aukcijskim kućama Evrope.

  • Lokacija: Legat Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konak kneginje Ljubice
  • Centralno mesto okupljanja će biti Konak kneginje Ljubice, gde će biti izveden koncert Beogradskog gudačkog kvarteta.
  • Termin održavanja: od 28. do 30. decembra 2022. od 20.00 do ponoći.

Kuća

Programi će se odvijati u Legatu Petra Lubarde i u Galeriji Petra Dobrovića, gde se nalaze stalne postavke.

U Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj 46 u to vreme će se odvijati kustoske radionice u organizaciji Fakulteta likovnih umetnosti. Za sve posetioce će biti omogućen besplatan ulaz.

Biće organizovana po tri vođenja svakog dana, dva na srpskom jeziku, jedan na engleskom jeziku.

U muzejskoj prodavnici će biti snižene cene za 50%, a svaki peti posetilac će dobiti na poklon katalog stalne postavke.

Dana 29. i 30. decembra 2022. godine biće organizovani koncerti gudačkog kvarteta i novogodišnji koktel.

Kuća legata

  • Nova godina u Kući legata
  • Lokacija: Legat Petra Lubarde, Iličićeva 1 i Galerija Petra Dobrovića, Kralja
    Petra 36/IV
  • Termin održavanja: 29. i 30. decembra 2022. godine, u 11.00 i 17.00 na srpskom, a u 13.00 na engleskom jeziku.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.