Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Avatar: Put vode
Novi filmovi u bioskopima: Avatar: Put vode
Novi filmovi u bioskopima: Avatar: Put vode

Novi filmovi u bioskopima: Avatar: Put vode

Premijera nastavka jednog od najgledanijih filmova u istoriji, „Avatar: Put vode“, biće održana u sredu, 14. decembra 2022. od 20.00, u MTS dvorani.

Trinaest godina je prošlo od kako je Džejms Kameron „uvukao“ svetsku publiku, impresioniranu tada najnovijom 3D tehnologijom, u unutrašnjost sveta daleke planete Pandore, ponovo nas sada lansirajući u orbitu i ka priželjkivanoj premijeri naučnofantastičnog ostvarenja.

Nakon strpljivog čekanja nastavka Kameronovog naslova, prvobitna publika je tokom poslednje dekade odrasla i sazrela, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi, mlađi fanovi. U skladu sa tim, prema zamisli kreatora filma evuluirali su i sami likovi iz predstojećeg naslova ponovo predvođeni glumcima Semom Vortingtonom i Zoi Saldanom.

„Avatar: put vode“ prikazuje porodicu Sali, koju uz Džejka i Nejtiri čine i njihova deca, prati nevolje sa kojima se oni susreću i puteve kojima prolaze kako bi sačuvali jedni druge, osvrće se na bitke koje vode u nadi kako bi preživeli i na tragedije koje su ih zadesile.

U jednom od intervjua Kameron je istakao da film uranja dublje u dinamiku roditeljskih odnosa između Džejka i Neitiri i njihovih naslednika, jer neobični par iz prvog dela filma „Avatar“ sada je formirao porodicu i ima decu, usvojenu i biološku.

Ideja je bila, kako se navodi, da novo naučno-fantastično ostvarenje prikaže neodoljivu, poznatu priču, ovaj put baziranu na emocijama:

„Rekao bih da je u novom filmu više naglasak na likovima, više na priči, na odnosima i više na emocijama. Nismo toliko vremene posvetili odnosima i emocijama u prvom, kao sada. Film duže traje, jer ima i više likova kojima smo se posvetili“, istakao je Kameron.

Novi film inspirisan je režiserovom fascinacijom okeanima, a kako i sam naslov nagoveštavam „Avatar: Put vode“ većinski je sniman pod vodom, za čije potrebe je korišćen veliki broj kamera, sa specifičnom, unapređenom tehnologijom.

U ekipi je ponovo i slavna Sigurni Viver, ali i Kejt Vinslet.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Avatar: The Way of Water / Avatar: Put vode. Premijera: 14. decembar 2022. (20.00) / MTS dvorana. Redovni početak prikazivanja: 15. decembar 2022. Dužina trajanja: 190 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2022. Žanr: akcija, avantura, naučna-fantastika. Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis. Reditelj: James Cameron.
(danubeogradu.rs)