Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Komunistički raj
Novi filmovi u bioskopima: Komunistički raj (foto: Nevena Stevanović)
Novi filmovi u bioskopima: Komunistički raj (foto: Nevena Stevanović)

Novi filmovi u bioskopima: Komunistički raj

Domaći film „Komunistički raj“ reditelja Miloša Stojanovića, posle premijere na FEST-u, prikazivaće se u bioskopima od četvrtka, 22. decembra 2022.

Film je temeljno nastajao osam godina, po motivima istoimene drame uglednog srpskog pisca Aleksandra Popovića. Uloge tumače inostrani i domaći glumci.

Reditelj i glumac Miloš Stojanović snimio je priču koju je pisac Aleksandar Popović smestio u doba II svetskog rata, prepoznajući je i kao priču o nama, koliko u prošlosti toliko i u današnjim vremenima. To je priča o ljudima koji žive odjeke velikih svetskih potresa.

„Skrajnuti od civilizacije, oni se muče da održe korak sa dramatičnim promenama kojima ih svet zapljuskuje. Tumaraju među idejama koje svaki talas nanese.

Napred ili nazad, levo ili desno, Istok ili Zapad?

Ili bilo šta, ne samo da se preživi, već da se od toga i živi. Popovićevi junaci su davna verzija ‘preletača’, ljudi bez ideja i stida. Film prati te proždrljivce, ekstatične proroke i prethodnike revolucija, uvek spremne na svađu oko ideja koje nemaju, željne da ponize i spremne da poniženje istrpe“.

Kako se ističe, glumci pred kamerama prikazuju one ostrašćene sa preteranim emocijama i reakcijama. „Krikom nam prikazuju dubinu očaja malih, stisnutih među velikima“.

Originalni naziv filma: Komunistički raj. Početak prikazivanja: 22. decembar 2022. Dužina trajanja: 96 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2022. Žanr: drama. Uloge: Goran Daničić – Žuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blasko, Tanja Kecman, Vukašin Nikitović, Alek Kezele, Fredrik Wagner, Viktor Akerblom, Aleksandra Šaljić, Nikola Bulatović. Reditelj: Miloš Stojanović.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.