Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Novogodišnji praznici: Pojačana kontrola saobraćaja
Novogodišnji praznici: Pojačana kontrola saobraćaja (foto: Pixabay)
Novogodišnji praznici: Pojačana kontrola saobraćaja (foto: Pixabay)

Novogodišnji praznici: Pojačana kontrola saobraćaja

Novogodišnji praznici 2022/23. donose mnogobrojne radosti, a to za Ministarstvo unutrašnjih poslova znači i – pojačana kontrola saobraćaja tokom decembra.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije pre i tokom praznika sprovodiće mere pojačane kontrole sa posebnim akcentom na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nekorišćenja propisane zimske opreme.

Zbog nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika i početka zimske turističke sezone, u narednom periodu očekuje se značajno povećanje frekvencije saobraćaja na svim najvažnijim putnim pravcima u našoj zemlji, što može nepovoljno uticati na stanje bezbednosti saobraćaja.

Takođe, saobraćajna policija će po potrebi preduzimati mere na regulisanju saobraćaja kako bi se obezbedila optimalna protočnost saobraćaja, u prvom redu na prilazima zimskim turističkim centrima.

MUP upozorava građane na to da je od 13. do 31. decembra prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo čak 39, a povređeno 1.013 učesnika u saobraćaju. U tom periodu dogodile su se dve teške saobraćajne nezgode, u Novom Pazaru i Koceljevi, u kojima su poginula po tri mlada lica.

Takođe, u vreme praznika raste broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

U navedenom periodu prošle godine, u 236 saobraćajnih nezgoda učestvovali su vozači pod dejstvom alkohola, dok su u 10 saobraćajnih nezgoda učestvovali vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima, dodaje se u saopštenju. (danubeogradu.rs)