Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečki operski bal nakon dve godine pauze
Bečki operski bal (foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn)
Bečki operski bal (foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn)

Bečki operski bal nakon dve godine pauze

Kao društveni vrhunac balske sezone 65. Bečki operski bal biće održan 16. februara 2023. godine u Državnoj operi nakon dve godine pauze.

Posle pandemije virusa korona, po prvi put će u programu učestvovati Bečki državni balet, orkestar i baletska akademija Državne opere, scenski orkestar Državne opere, plesna škola, solisti Kamila Nilund (sopran), Andreas Šager (tenor) i Lidija Baih (violina).

Izvodiće se dela Karla Rosnera, Ludviga van Betovena, Frederika Šopena, Johana Štrausa sina, Franca Lehara, Jozefa Lanera i Roberta Štolca.

Među 5.000 gostiju iz zemlje i inostranstva okupiće se kulturni, politički i privredni predstavnici. Bal se odvija u vremenu potpuno novih izazova, pa će prvi put do sada poslati jasnu poruku društvene odgovornosti i solidarnost.

U saradnji sa državnom televizijom ORF i partnerima poput Karitasa, Austrijskog Crvenog krsta i drugih humanitarnih organizacija Operski bal će omogućiti veliku humanitarnu akciju pod nazivom „Austrija pomaže Austriji“. Sredstva koja će se prikupljati su namenjena ljudima u zemlji kojima je neophodna pomoć.

Cena karte iznosi 350 evra, a od svake prodate karte će 35 evra biti izdvojeno za humanitarnu akciju, kao i deset odsto od prometa gatsronomskih usluga. Donacije će se prikupljati i na licu mesta tokom cele večeri. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.