Naslovna » Izlasci » Akcije » Božidarac: Vikend Kine na Vračaru
Božidarac: Vikend Kine na Vračaru (ilustracija: Božidarac / promo)
Božidarac: Vikend Kine na Vračaru (ilustracija: Božidarac / promo)

Božidarac: Vikend Kine na Vračaru

Božidarac i Institut Konfucije u Beogradu organizovaće Vikend Kine na Vračaru sa glavnim programom u subotu, 28. januara 2023, u Radoslava Grujića 3.

Kineska Nova godina ili Prolećni festival praznik je kojim se proslavlja početak Nove godine po tradicionalnom kineskom kalendaru. To je jedna od više lunarnih novih godina koje se proslavljaju u Aziji. Slavlje počinje veče pre prvog dana godine i završava se petnaestog dana u godini, na Festival lampiona.

Tokom prethodnog vikenda je obeležen ulazak u kinesku Novu godinu, a u skladu sa kineskim zodijakom trenutno ulazimo u Godinu zeca. Znak zeca je simbol dugovečnosti, mira i prosperiteta u kineskoj kulturi. Predviđa se da će 2023. biti godina nade.

Direktor Božidarca, Vladimir Kljajić, ovom prilikom je izjavio:

– Posle tri godine pauze organizovaćemo, sa našim kineskim partnerima, ovakvu manifestaciju da bi sugrađanima približili kulturu i običaje Kine. Jedna od najstarijih civilizacija puna je istorije, običaja i zanimljivosti, a u poslednje dve dekade postala je i jedan od glavnih motora globalnog razvoja.

Tokom subote posetioci će imati priliku i da vide šoljice i čajnike, koji se koriste u čajnoj ceremoniji u Kini ali i da probaju autentične kineske čajeve; da nauče osnovne poteze kineske kaligrafije, naprave kineske ukrase od papira i još mnogo toga.

Na samom početku događaja posetioci će moći da savladaju i osnove taiđićuena, vežbe koje pomažu da se poboljša zdravlje. Poziv za učestvovanje u radionicama pravljenja ukrasa, rezanja papira i kineskoj kaligrafiji otvoren je za sve građane.

Za sve ljubitelje jezika, biće organizovan Language Cafe tokom kog će posetioci imati prilike da se druže i razgovaraju na raznim stranim jezicima sa kineskim jezikom u fokusu.

Tokom dana govoriće se i o osnovama feng shuija i šta se može očekivati u ovoj godini. Na kraju dana, posetioci će moći da pogledaju i savremeni kineski film koji je titlovan na srpski jezik, kao i izložbu „Kineska Nova godina“ i uživaju u fotografijama koje na veoma interesantan način prikazuju različite momente ovog velikog kineskog praznika.

Vikend Kine na Vračaru podržala je Gradska opština Vračar.

Vikend Kine na Vračaru – programZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Subota, 28. januar 2023.

  • 11.00… Radionica vežbi „Taiji“
  • 12.00… Radionica kaligrafije
  • 15.00… Radionica rezanja papira
  • 17.00… Predavanje „Feng šui“
  • 18.00… Čajna ceremonija
  • 19.00… Demo čas kineskog jezika
  • 19.00… Language Cafe
  • 20.30… Projekcija kineskog filma

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.