Naslovna » BG špijun » Kineski festival svetla 2023 u Beogradu i Novom Sadu
Kineski festival svetla (foto: Nenad Mandić)
Kineski festival svetla (foto: Nenad Mandić)

Kineski festival svetla 2023 u Beogradu i Novom Sadu

Kineski festival svetla 2023 će još jednom, po peti put, zasijati i obradovati decu i odrasle u dva grada: u Beogradu i Novom Sadu.

Od 21. januara (od 17.00) do 5. februara 2023, na Sava promenadi (ispred tržnog centra Galerija Belgrade) i u novosadskom Limanskom parku, biće postavljeni svetlosni lampioni kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

Podsećamo da je svetlosni spektakl kreirala jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona – Zigong Haitjen iz Kine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke živitinje…

Ulaz na Kineski festival svetla za sve posetioce u oba grada je besplatan.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Za posetioce u Beogradu, unutar Galerije kod ulaza broj 5, svakog vikenda do 5. februara, od 17.00 biće priređena tradicionalna kineska ceremonija pravljenja i pripremanja čaja, tokom koje će biti posluženi aromatični kineski čajevi, dok će prvog dana festivala posetioci imati priliku da učestvuju u kursu izrade tradicionalne kineske hrane – „dumplings“.

Kineski festival svetla (foto: Nenad Mandić)
Foto: Nenad Mandić

Novosađani će uživati i u dodatnim sadržajima, jer će u Limanskom parku biti postavljeni štandovi sa tradicionalnom kineskom hranom i suvenirima.

– Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu. U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su podjednako i mališanima i starijima. Svake godine je zabeležena velika posećenost, te verujem da će tako biti i ovoga puta. Prošetajte sa najmilijima, razgledajte, uživajte i slobodno se fotografišite – izjavio je Trkulja.

Lampioni će biti uključeni svake večeri od 17.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.