Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Skuplji parking u Beogradu od 1. januara 2023.
Skuplji parking u Beogradu (foto: Pixabay)
Skuplji parking u Beogradu (foto: Pixabay)

Skuplji parking u Beogradu od 1. januara 2023.

Dok se u narodu prosto kaže „skuplji parking“ u Beogradu, iz JKP „Parking servis“ obaveštavaju korisnike svojih usluga da su „korigovane cene parkiranja“.

Dakle, od 1. tj. 4. januara 2023. skuplji je parking u Beogradu po satu za četiri do pet dinara na području zonskog sistema (sreda, 4. januar, prvi je dan posle praznika kad se i naplaćuje parking).

Opravdanje za poskupljenje je sledeće:

„Ovo je prvo povećanje cena od 2009. godine, koje se punih 13 godina nisu menjale. S obzirom na to da dosadašnje cene nisu omogućavale neophodnu izmenljivost vozila, potrebnu da bi rezidenti koji imaju pravo na povlašćeno parkiranje pronašli slobodno parking mesto, nova cenovna politika je pokušaj da se diskretnim korigovanjem cene omogući veća i bolja iskorišćenost svakog parking mesta u zoni. Na ovaj način stanarima se daje prioritet kao privilegovanoj kategoriji, tako što se skraćuje vreme zadržavanja vozila onih koji ne žive u centru grada, već dolaze u posetu i stimulisaće se parkiranje izvan zoniranog područja“.

Nove cene su:

  • sat parkiranja u crvenoj zoni umesto 56 dinara koštaće 60 dinara;
  • u žutoj zoni 53 dinara, umesto dosadašnjih 48 dinara;
  • u zelenoj zoni 45 dinara, a do sada je koštao 41 dinar;
  • cena sata parkiranja u plavoj zoni je po novom cenovniku 35 dinara, do sada je bila 31 dinar,
  • a višesatna karta će umesto 150 dinara biti 200 dinara.

Za stanare zonskog područja mesečna povlašćena parking karta biće 500 dinara; pošto se „stanarima daje prioritet kao privilegovanoj kategoriji“ za njih će parkiranje biti skuplje nego do sada za 43 dinara.

Za pravna lica sa sedištem u zonama ubuduće će koštati za 5-6% više nego do sada.

Parkiranje na SMS parkiralištima „Vidin kapija“ i „Sava promenada“ nije poskupelo, pa sat vremena košta 50, odnosno 70 dinara, kao ni cena za polučasovno parkiranje u ljubičastoj zoni, koja ostaje 100 dinara.

Takođe, nije povećana ni cena dnevne parking karte u zonskom području, koja je 1.870 dinara, kao ni van zonskog područja, koja je i dalje 720 dinara. Rok važenja popusta za dnevnu parking kartu za parkiranje u zonama produžen je sa osam na 20 dana. U ovom roku korisnici mogu ostvariti popust u iznosu od 50%.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.