Naslovna » Izlasci » Festivali » 24. Guitar Art Festival od 10. do 14. maja 2023. u Beogradu
24. Guitar Art Festival od 10. do 14. maja 2023. u Beogradu
24. Guitar Art Festival od 10. do 14. maja 2023. u Beogradu

24. Guitar Art Festival od 10. do 14. maja 2023. u Beogradu

24. Guitar Art Festival biće održan od 10. do 14. maja 2023. pod sloganom „Creation“. Pripremljeno je 10 koncerata na više lokacija u Beogradu.

Tokom festivalske nedelje Beograd će biti gitarska prestonica. Festival je međunarodni ugled i slavu stekao zahvaljujući kvalitetu izvođača koji učestvuju, a postao je referentna tačka za sve ljubitelje gitare, profesionalce i entuzijaste.

Guitar Art Festival je potvrdio svoje mesto kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

24. Guitar Art Festival: Muzika sa svih meridijana

U MTS dvorani 24. Guitar Art Festival počinje 10. maja velikim zajedničkim koncertom dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila – Antonija Zambuša i Jamandu Koste. Svaka pesma na ovom koncertu priča svoju priču o tugi, stradanju, ljubavi, prošlosti, veri, sudbini… o isprepletanoj istoriji dve zemlje. Jamandu Kosta i Antonio Zambužo koriste zajedničko nasleđe, jezik i spajaju portugalski fado sa južnobrazilskom muzikom bossa nova. Muzika uz koju se pleše i plače, po rečima publike i kritike.

Zbog trenutne situacije i nezapamćene tragedije, Guitar Art Festival će odložiti jedini neprimeren program, rock’n’roll spektakl, koncert benda The Stones (planiran 11. maja na sceni Kolarčeve zadužbine). Koncert jednog od najboljih tribjut The Rolling Stones bendova se odlaže za jesen.

Koncerti klasične muzike biće preseljeni na veliku scenu Kolarčeve zadužbine 12. i 13. maja sa nepromenjenim koncertnim programom.

Prvi koncert 12. maja održaće italijanska gitariskinja Karlota Dalija koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama. Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić, zajedno sa Gudačkim orkestorm škole za talente u Ćupriji.

Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za world etno koncert. Posle dugog vremena Teodosij Spasov se vraća u Beograd. Ovog puta poznati kavalista nastupa sa  grčkim The Crossover triom. Teodosijev instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima. U ovom projektu nastupa sa troje solista muzičkog projekta The Crossover Trio. Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed koja svira oud i pijanistom Janisom Kirimkiridisom.

Prateći program

Guitar Art Festival kombinuje dve različite, ali komplementarne oblasti u svom programu. Na jednoj strani je koncertni program koji dovodi najveće zvezde klasične, flamenko, fado, etno, rok i džez scene, a sa druge strane je edukacija i podrška najvećim mladim gitarskim talentima, prestižno takmičenje u solo i kamernoj muzici i stručna predavanja.

Festivalski program ove godine zaokružuje veliki expo sajam i promocije, na kome će se predstaviti najpoznatiji brendovi u industriji klasične gitare.

24. Guitar Art Festival: program

Sreda, 10. maj 2023. – MTS dvorana

 • 20.00… Yamandu Costa & António Zambujo

Četvrtak, 11. maj 2023. – Kolarčeva zadužbina – koncert je otkazan!

Petak, 12. maj 2023. – Narodno pozorište / Kolarčeva zadužbina

 • 19.00… Pablo Garibay
 • 20.00… Carlotta Dalia
 • 21.00… Autorsko veče Maje Le Roux
  Vojin Kocić & Johan Smit & Gudački orkestar Škole za talente u Ćupriji

Subota, 13. maj 2023. – Narodno pozorište / Kolarčeva zadužbina

 • 19.00… Vuk Vukajlović & Uroš Jaćević
 • 20.30… Premijere – Leo Brouwer & Rossen Balkanski Guitar Sextet
 • 21.00… Zoran Dukić

Nedelja, 14. maj 2023. – Kolarčeva zadužbina

 • 20.00… Cenk Erdogan
 • 21.00… Teodosii Spasov & The Crossover Trio

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.