Naslovna » Izlasci » Tribine » 70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju #3
70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju #3
70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju #3

70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju #3

Dom omladine Beograda, kao izvršni producent Martovskog filmskog festivala, nastavlja seriju tribina „70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju“.

U ponedeljak, 27. febuara 2023, na trećoj tribini biće više reči o potrebi većeg uključivanja akademija iz Srbije i regiona, da li je moguće napraviti posebnu selekciju studentskog filma i da li bi to ugrozilo kategoriju domaćeg kratkometražnog igranog filma, kao i o svim drugim pitanjima od značaja za budućnost Martovskog festivala.

Na prvoj tribini, održanoj 27. decembra prošle godine, konstatovano je da su se izmenile društvene okolnosti u kojima je Martovski festival bio jedan od vodećih u kulturnom životu nekadašnje Jugoslavije.

Ocena je filmskih profesionalaca da treba, pre svega, insistirati na „kratkom metru“, ali ne i na dugometražnim dokumentarnim filmovima i pokušati da se Martovski festival kao međunarodni festival kratkometražnog filma nametne tom koncepcijom, kako u regionu, tako i mnogo šire.

Takođe, treba naći načina da se festival približi mladima, ali i da im se kroz kombinovane filmske slotove, servira ponešto i od klasičnih vrednosti dokumentaristike, što oni ne bi samoinicijativno bili u prilici da odgledaju. Jubilej od 70 godina je prava prilika za to.

Na drugoj tribini, održanoj 30. januara ove godine, težište je bilo na priči o eksperimentalnom filmu i video artu, za koje je rečeno da je Martovski festival dobro mesto za njihovu promociju i da su oni u poslednjoj deceniji dobili na značaju i ušli u glavne tokove filmskog izražavanja i da su zaslužili mesto koje imaju na ovom fsetivalu.

Rečeno je da ovu vrstu filma treba približiti širem krugu ljubitelja filma, da eksperimentalni filmovi i video art treba da budu prisutniji u prostoru festivala, na manjim monitorima, u holu, u galerijama i na dodatnim projekcijama.

U razgovore povodom jubileja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma uključena su reprezentativna filmska udruženja i njihovi eminentni članovi koji iznose svoje viđenje prošlosti Martovskog, kao i predloge za stvaranje nove vizije u budućnosti našeg zajedničkog festivala.

Cilj ovog ciklusa tribina je da upozna širu javnost i da podseti užu stručnu zajednicu na važnost Martovskog, u svetlu predstojećeg velikog jubileja. Pored toga, cilj ovog ciklusa razgovora je i da pokrene sve one filmske teme koje su ponekad i na ovako velikim i značajnim festivalima zanemarene ili nedovoljno primećene.

Martovski pripada, kako svim filmskim stvaraocima, tako i najširoj mogućoj publici, koja se kod nas oduvek veoma interesovala za filmske forme, poput dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma, koje su zastupljene upravo na Martovskom festivalu.

Jubilarni, 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. u Domu omladine Beograda.

70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju #3 – INFO

  • Vreme: Ponedeljak, 27. februar 2023. (19.00)
  • Mesto: Klub Doma omladine Beograda
  • Tema: Osvrt na prošlost i pogled u budućnost
  • Učesnici: reditelj Milan Knežević, predsednik UFUS-a; reditelj Dragomir Zupanc; prof. Radenko Ranković; prof. Nikola Lorencin
  • Domaćini: Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

(danubeogradu.rs)